Òmnium Cultural del Berguedà s'ha sumat a la celebració de l'Any Fabra, que commemora arreu de Catalunya el 150è aniversari del seu naixement i el centenari de la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana. La delegació a la comarca de l'entitat va celebrar el dia 17 una jornada durant el matí de la qual va celebrar un concurs de dictat en català amb una categoria per a alumnes d'ESO i una altra per a més de setze anys. Els guanyadors del concurs van ser Alba Comellas, Raquel Carrera i Elena Orriols en la categoria de joves, i Eloi Escútia, Sergi Serra i Aleix Serra, en la categoria d'adults.

Ofrena floral i acte acadèmic

A la tarda es va celebrar una ofrena floral davant del monument dedicat a Fabra. En aquest acte de memòria, Jaume Farguell va recordar en nom d'Òmnium els problemes que va tenir la mateixa entitat per celebrar el centenari de Fabra fa cinquanta anys.

Posteriorment es va fer un acte acadèmic al Pavelló de Suècia de la capital berguedana, que va tenir la intervenció del filòleg, escriptor i estudiós de la vida i obra del mateix Pompeu Fabra, Jordi Mir, i del mestre, pedagog i impulsor del model d'Escola Catalana, Joaquim Arenas.

Segons han explicat des d'Òmnium Cultural, els conferenciants van glossar la persona i l'obra del filòleg Pompeu Fabra i, alhora, van analitzar el valor de la llengua catalana.

L'acte també va tenir la col·laboració del periodista local Abraham Orriols, que va conduir i presentar les intervencions.