ls ajuntaments de Saldes i Gósol i el Consell Comarcal del Berguedà han reclamat al departament de Territori i Sostenibilitat que faci una actuació d'urgència per arranjar el gran esfondrament d'un tram de 70 metres de la car-retera B-400 al punt quilomètric 17,5 a Saldes.

El terreny de la carretera ha cedit 40 centímetres en un procés que els veïns han anat veient els darrers 15 dies. Ara hi ha una esquerda important a la part més alta de l'esfondrament que afecta tota la calçada. I el trànsit ha buscat un espai a la vora per mantenir la circulació, però la situació és molt precària i ara s'ha senyalitzat. Fonts del departament de Territori i Sostenibilitat han informat que «ho repararem en breu com a obra d'emergència».

Fa un mes, els ajuntaments de Gósol i Saldes van enviar una carta al Govern català. Li demanaven que actués davant del perill que aquesta zona cedís, com ha acabat passant. Ahir no havien rebut resposta formal. Moisès Masanas, alcalde de Saldes, ha explicat a Regió7 que ja llavors el terreny havia cedit. De fet, es tracta d'un sòl inestable que fa anys que va baixant de mica a mica. Fins ara, el que s'hi ha fet ha estat anar enquitranat el tram afectat a sobre quan el terreny anava cedint. Tanmateix, en un any de pluges abundants com l'actual el problema s'ha fet molt més gran. I el fet que el terreny s'hagi esquerdat de manera longitudinal ha encès totes les alarmes de polítics i veïns de la zona.

Els alcaldes de Saldes i Gósol, els municipis més afectats per aquest esfondrament, reclamen que «ho arreglin». Masanas ha declarat que ara «no es tracta d'actuar anant allà i posant-hi 10 camions de quitrà, no». Diu que cal fer-hi dues accions. D'una banda, desviar el trànsit de vehicles perquè no passin per la zona ensorrada (aquesta setmana s'ha habilitat aquest desviament molt provisional i s'ha indicat perquè els vehicles reduïssin la velocitat i així guanyar en seguretat) i, de l'altra, que el Govern català faci un estudi que defineixi una intervenció definitiva d'arranjament. El batlle de Saldes ha matisat que «sabem que és una zona complicada perquè marxa el terreny, fa anys que és inestable», però ha dit que cal actuar-hi.

Una usuària ha publicat un vídeo a Twitter on denuncia l'estat de la carretera que va de Saldes a Gósol, la B-400, al Berguedà.