L'Ajuntament de Berga ha estalviat prop de 70.000 euros en el primer any d'estrena del nou enllumenat públic. En aquest estalvi, s'hi inclou, a més a més, el pagament de les primeres quotes del crèdit -a interès zero- amb què s'ha finançat la substitució de 3.434 punts de llum convencionals per leds.

El regidor d'Urbanisme, Oriol Camps, i el de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, han fet públics els primers resultats d'una operació que consideren «exitosa» pels resultats que ha donat només en un any, i que asseguren que han de millorar a partir del 2028, després que s'hagi amortitzat la totalitat del crèdit atorgat per l'Institut de Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE), quan l'estalvi de la factura de la llum municipal es calcula que sigui del voltant dels 200.000 euros.

Segons les xifres presentades per Camps, s'ha aconseguit passar de 350.000 euros a 280.000 pel que fa a la despesa energètica. Una reducció que inclou els primers pagaments del crèdit de l'IDAE després de l'any de carència que es va acabar el mes de juny passat. «Durant un any hem pogut comprovar l'estalvi generat sense haver de fer front al crèdit», va detallar Ribera.

A partir del juny, s'ha començat a fer front a les primeres quotes del préstec, i, tot i amb aquest pagament, s'ha aconseguit un estalvi de la factura de la llum municipal. Aquest primer estudi ha permès als tècnics calcular l'estalvi aproximat a partir del 2028, quan ja no s'hagi de pagar el crèdit, que, segons Ribera, «serà del voltant dels 200.000 euros anuals». A hores d'ara, va avançar, la factura de la llum que mensualment oscil·lava entre els 26.000 i 32.000 euros (depenent del mes) s'ha rebaixat fins a una forquilla d'entre 9.000 i 12.000 euros. «L'estalvi ja el notem», va afirmar, «tot i que la previsió és que la factura anual passi de ser d'uns 350.000 euros als 140.000 aproximadament».

El projecte de renovació de l'enllumenat va aprovar-se el 2017 després que el consistori aconseguís el crèdit de l'IDAE. «Un procés molt dificultós però que consideràvem una oportunitat per les condicions excepcionals que oferien: un any de carència i a interès zero», recordava Camps. «Un crèdit que no ens suposava una complicació financera perquè sabíem que el podríem pagar a partir de l'estalvi que generaríem amb el canvi d'enllumenat», va afegir Ribera.

L'Ajuntament de Berga va donar llum verd a l'actuació per un import de prop 1,7 milions d'euros als quals es van sumar 750.000 euros en concepte de millores.

Els regidors han presentat una evolució de dades de despesa energètica des del 2011, on es pot observar que entre el 2011 i el 2014 la despesa era uniforme al voltant dels 350.000 euros anuals tenint en compte que el sistema d'enllumenat públic era el convencional.

L'any 2015, es van instal·lar leds a l'enllumenat públic del polígon de la Valldan gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, que ja va suposar un estalvi net per a les arques municipals en concepte de despesa energètica. L'any 2017, quan es va haver substituït la totalitat de l'enllumenat per llums de baix consum, la despesa econòmica mensual ha iniciat una reducció important que és la que s'ha presentat en aquest primer estudi.