La Unitat contra el Feixisme i el Racisme (Ufr) del Berguedà i Casa Nostra, Casa Vostra (Cncv) fan campanya perquè les cavalcades del Berguedà tinguin un rei Baltasar de veritat «sense cares pintades ni betum». Les dues entitats han demanat per escrit als 31 ajuntaments de la comarca i a les comissions de festes dels municipis que «aquest any, la cavalcada de Reis es faci sense personatges embetumats» . Amb l'objectiu de construir «una societat intercultural de què totes les persones se sentin partícips, independentment del color de la pell».

Els promotors han enviat una carta als ajuntaments del Berguedà demanat-los que «ofereixin la interpretació del rei Baltasar a una persona negra, garantint així una cavalcada de Reis inclusiva, que promogui els drets individuals per a tothom, i que fomenti una comunicació interculturals en el si de la comarca».

Hi ha algunes cavalcades de la comarca que ja tenen un rei Baltasar de veritat com la de Gironella o de la Viladomiu Nou «però, en d'altres municipis, com la capital, Berga, el rei negre i els seus patges van arribar carregats de betum».

En un comunicat la Unitat contra el Feixisme i el Racisme del Berguedà i Casa Nostra, Casa Vostra, expliquen que al Berguedà hi ha 2.680 persones de nacionalitat estrangera. «Més de mil són originaris de països africans. A Berga, hi viuen persones nascudes al Senegal, Mali, Guinea, Gàmbia, Gabon, Etiòpia i Cap Verd, entre d'altres països de l'Àfrica subsahariana, segon l'Idescat». A més «també hi ha població afrodescendent, que ja han nascut aquí, i persones negres amb famílies adoptives». Segons les dues entitats «massa vegades, aquesta població queda apartada de la festa, tot i que hi podria fer un paper important, i això contribueix a la segregació, i va en contra de la inclusió social».

Casa Nostra, Casa Vostra ha llançat aquest dimecres a nivell nacional la campanya #BaltasarDeVeritat, amb un espot protagonitzat per les cantants Sey Sisters i l'actriu Neus Ballbè (Súper3), entre d'altres, que es dirigeix també als ajuntaments i a les comissions de festes de tot Catalunya «perquè organitzin aquest any cavalcades inclusives».