L'equip de govern del PDeCAT de l'Ajuntament de Gironella té previst començar els treballs de millora de l'edifici de l'església de Santa Eulàlia entre els mesos de març i abril del 2019, segons ha explicat a aquest diari David Font, l'alcalde de la vila. Aquesta és una de les inversions que inclou el pressupost de la corporació, que es va aprovar anit al ple municipal. Els comptes per al proper exercici preveuen 3 milions d'euros d'inversions i és el més alt dels darrers vuit anys .

També ahir, la Diputació de Barcelona va lliurat a l'Ajuntament de Gironella el projecte executiu de remodelació de l'antiga església de Santa Eulàlia, un edifici del segle XIV situat al nucli antic de la vila i que actualment és un equipament cultural i polivalent, però «amb algunes mancances que limiten la seva utilització per a l'ús que se li demana».

El projecte de remodelació, elaborat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), preveu «l'eliminació de barreres arquitectòniques, així com dotar l'espai de cambres higièniques i millorar les condicions climàtiques i d'il·luminació amb la implantació de mesures d'estalvi energètic». L'objectiu de les actuacions és dotar l'espai per acollir reunions i convencions de petit format.

Les obres que es portaran a terme tenen un cost de 245.000 euros i tindran un ajut de 166.000 euros del Programa de reforma del patrimoni arquitectònic local en el marc del Pla Xarxa de Governs Locals 2016-2019 de la Diputació de Barcelona.

La primera referència de l'església vella de Santa Eulàlia de Gironella, situada a la plaça de la Vila, és del 1222, i es tracta d'una construcció de nau única amb volta apuntada i absis poligonal amb volta gòtica d'ogiva.

Aquest antic temple es va dessacralitzar el 1907, any en què es va construir una nova església més gran en un espai proper, i des de l'any 1971 és de propietat municipal. S'hi duen a terme diferents activitats de caire lúdic i cultural com concerts, xerrades i presentacions.