L'Escairador ja camina. La berguedana Maria Costa, acompanyada del seu company, Jordi Claramunt i el seu pare, Josep Costa, ha presentat aquesta tarda en societat el projecte amb el que inicia una nova etapa de la seva vida. Tal i com ja va explicar Regió7, des de fa un any ha treballat per recuperar un antic ofici i posar-lo al dia amb l'objectiu de conrear, assecar i comercialitzar cereals, concretament, blat de moro escairat i blat forment.

El projecte de l'Escairador va guanyar, l'any passat, el Premi d'Idees Emprenedores que organitza l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. Des de llavors, pas a pas, la iniciativa ha pres forma i ahir a la tarda, de manera oficial, Costa va presentar en públic -entre amics, representants empresarials i polítics i la premsa comarcal- els primers resultats. Costa va mostrar als presents les noves instal·lacions, que han suposat la reconversió d'una part de la seva casa familiar en un obrador i en un espai de showcooking, ja que a banda de la comercialització dels cereals, un dels objectius també és promoure aquests producte i donar-li més valor del que té actualment, segons Costa. De moment han iniciat la comercialització de manera directa al Berguedà, el Ripollès, el Solsonès i una part del Bages i a partir del gener també s'iniciarà la venda a través del web.

La fundadora de l'Escairador, Maria Costa, explica en què consisteix el projecte

La fundadora de l'Escairador, Maria Costa, explica en què consisteix el projecte

La berguedana ha explicat que la voluntat és professionalitzar un antic ofici i realitzar tots els processos de la manera més propera i manual possible, per aconseguir "un producte de proximitat i de qualitat". Tot i que el blat de moro escairat, un dels pals de paller de L'Escairador, està molt relacionat durant la temporada d'hivern, un dels objectius del projecte és allargar-ne el consum durant tot l'any i acostar-lo a més públic que encara el desconeix.