La neu, el vent i el fred s'han fet notar ja aquest dijous a l'espera d'un descens de les temperatures fins a registres extrems durant la nit. Així, el Pirineu de Lleida ha quedat emblanquinat i el vent ha deixat ratxes de més de 100 km/h en diferents punts; la més alta, al Berguedà, al santuari de Queralt: 135,7 km/h.

En forces zones del Pirineu, la nevada ha estat lleu, amb entre 5 i 10 centímetres, però el vent ha bufat fort i ha complicat la visibilitat i la circulació. Per accedir al port de la Bonaigua, per exemple, és obligatori circular amb cadenes. En canvi, en les zones més altres, s'han registrat fins a 20 centímetres de neu i els termòmetres s'han desplomat. Així, s'ha arribat als -15,4 graus a la Tossa d'Alp(2.500 metres) i als -14,3 a Certascan (2.300 metres). A la Bonaigua s'han registrat -11,5 graus, mentre que a Vielha el termomètre s'ha situat en -1,6. A Puigcerdà el mercuri s'ha aguantat en positiu, amb 0,3 graus.

Pel que fa als registres de neu, s'han acumulat 21 centímetres a Certascan (Pallars Sobirà), 9 a Malniu (Cerdanya), 5 a Vielha (Val d'Aran), 5 a Ulldeter (Ripollès) i 2 a Tavascan (Pallars Sobirà)

Desactivada l'alerta per vent

Un cop passat el punt àlgid del temporal, Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l'Alerta del Pla Especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT). El pla, però, queda en fase de Prealerta per les previsions del SMC que el fort vent es pugui mantenir encara al Pirineu Occidental fins demà a primera hora de la tarda.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que s'han enregistrat ratxes superiors als 100 km/h a:

  • Santuari de Queralt: 135,7 km/h
  • Boí: 120.2 km/h
  • Pantà de Darnius - Boadella: 108 km/h
  • Port del Comte: 103.7 km/h
  • La Tossa d'Alp: 100.1 km/h

En aquest episodi de ventades, el telèfon d'emergències CAT112 ha rebut des de l'activació del Pla VENTCAT ahir a la nit fins avui a les 18 hores un total de 44 avisos. Les trucades s'han fet des del Gironès 18; Baix Empordà 7; Garrotxa 4; Osona 3; Selva 2; Ripollès 2; Vallès Occidental 2; Alt Empordà 2; Pallars Sobirà 1; i Vallès Oriental 1. Per municipis, les trucades s'han fet des de Sant Joan de Mollet 15; Olot 4; Vic 2; Sant Martí Vell 2; Ripoll 1; Palafrugell 1; Viladecans 1; Tossa de Mar 1; Vilopriu 1; i Terrassa 1.