La Torre de l'Amo acollirà dissabte, 12 de gener, una jornada sobre el patrimoni tèxtil, i el passat com a inspiració, oberta a tothom. La jornada, titulada «Patrimoni tèxtil. El passat, una font d'inspiració», s'iniciarà a les 11 del matí i serà d'entrada lliure i tindrà la presència de tres experts: Míriam Prat, dissenyadora; Jordi Rafart, dissenyador; i Pau Fernàndez, expert en la història de la indumentària.

L'acció forma part del projecte europeu Createx, dins el programa Europa Creativa de l'Agència de Cultura de la Comissió Europea, del qual forma part l'Ajuntament de Gironella. El municipi berguedà, juntament amb quatre socis europeus més, l'Ajuntament de Santo Tirso, de Portugal; el Museu del Tèxtil de Prato, d'Itàlia; l'Acadèmia de les Arts de Lodz, de Polònia; i l'Acadèmia Sueca de Tèxtil-Universitat de Borås, de Suècia, s'ha implicat en aquest projecte que es basa en la revaloració del patrimoni tèxtil europeu.

Segons han explicat fonts del consistori, Createx «vol donar importància al patrimoni tèxtil, entès com una font d'inspiració per a dissenyadors i indústries creatives». En aquest sentit, el projecte consta de dues fases. La primera consisteix en la digitalització i catalogació de patrimoni tèxtil dels cinc socis, i la segona busca experimentar amb l'ús dels teixits digitalitzats i reinterpretar aquest patrimoni, amb l'objectiu de crear quinze col·leccions de moda inspirades en el patrimoni digitalitzat dels cinc territoris. Aquestes col·leccions seran creades per joves dissenyadors, que a més de dissenyar i produir-les, tindran l'oportunitat de fer una residencia creativa internacional.

Tal com han recordat fonts municipals, el consistori «ja fa temps que treballa per potenciar el patrimoni industrial», amb la reforma del passeig de Cal Metre, el festival Cal Metre Reviu, els Vermusic o la Fireta, un mercat de productors i dissenyadors de proximitat.

El projecte té un pressupost total de 330.000 euros, 198.000 subvencionats per la Comissió Europea, i 132.000 cofinançats pels 5 participants. L'Ajuntament de Gironella té un pressupost de 40.000 euros, 24.000 subvencionats per la comissió, i 16.000 que s'assumeixen amb fons propis