L'Ajuntament de Berga liderarà, abans d'aquest estiu, la creació d'una cooperativa agrícola per revitalitzar el sector primari a la comarca. El projecte, anomenat Primer Sector Berguedà, preveu que, en principi, la cooperativa tingui 10 socis, que treballaran uns terrenys que l'Ajuntament llogarà i que oferirà gratuïtament als membres de la cooperativa a canvi de la seva mà d'obra. A més a més , l'Ajuntament també hi posarà la maquinària que necessitin. Així, el programa neix amb la voluntat de resoldre dos problemes que són estructurals a la comarca: l'atur i la feblesa de l'economia productiva. El projecte, que té el suport de la Generalitat, té un pressupost d'uns 300.000 euros.

La cooperativa agrícola naixerà abans de l'estiu i tindrà una desena de socis als quals l'Ajuntament de Berga oferirà els terrenys i la maquinària que necessitin. Així, el consistori preveu llogar deu finques per tal que puguin ser conreades el més aviat possible. «Molts cops és complicat que la gent que no té terra hi pugui accedir i, per això, volem donar totes les facilitats», ha explicat la tècnica responsable del projecte, Roser Rifà.

A més de la terra i la maquinària, l'Ajuntament de Berga també oferirà a les persones que entrin al programa els sistemes de comercialització i la formació, per tal que cadascun dels agricultors no parteixi de zero i pugui començar a treballar la terra a partir del seu esforç i amb l'acompa-nyament inicial d'aquest seguit de recursos.

Els terrenys, que tot just ara l'Ajuntament està localitzant, estaran distribuïts arreu de la comarca, i se cediran als socis de tal manera que tinguin suficient ter-ra per poder viure «amb un sou digne».

Independència econòmica

Tot i que la cooperativa neix per mitjà de l'Ajuntament de Berga, l'objectiu és que tingui independència econòmica i que, per tant, pugui funcionar per si sola. Segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, la idea és que la cooperativa tingui «una tutela mínima a nivell econòmic» i que, any rere any, sigui capaç de créixer, absorbir i incorporar més treballadors. L'Ajuntament està estudiant ara els requisits per poder accedir als terrenys i fer-se soci de la cooperativa.

El projecte té el suport del departament de Treball i recentment també s'hi ha afegit el departament d'Agricultura de la Generalitat, amb l'objectiu d'exportar-lo a altres zones del país.