La neu ha arribat aquest dimecres a la Catalunya Central i també per sorpresa a Manresa i molts municipis de la comarca del Bages on no hi havia previsió de nevada. A quarts de nou del matí les volves han començat a caure en punts del Berguedà, el Solsonès, la CerdanyaEn aquesta comarca, els gruixos acumulats han estat de 19 cm (la Seu d'Urgell), mentre que al Solsonès se n'han registrat entre 5 i 10 cm; 14 cm a Puigcerdà i 2 cm a Berga.

Als voltants de les 10 del matí, la nevada ha afluixat a tot el territori central i ha acabat per desapareixer pràcticament en la seva totalitat. A Manresa ha deixat de nevar sense haver arribat a quallar i al Berguedà la intensitats s'ha reduït considerablement. Els paisatges emblanquinats s'han pogut veure a diferents municipis com Berga, Avià, Puigcerdà, Solsona, Gironella, Avinyó, Balsareny, Sallent, Santpedor o Cardona, entre altres.

Al Berguedà i a la Cerdanya, la neu s'ha començat a enganxar lenta i progressivament a les carreteres i és per aquest motiu que es demana molta precaució en els desplaçaments. La C-16 presenta dificultats i s'ha restringit el pas als camions al túnel del Cadí.

A nivell català la nevada més destacada és al Pirineu, en especial al vessant nord de la Serralada. A Esterri d'Àneu es registren 22 centímetres de neu i a Vielha, 21. El pla Neucat segueix en estat d'alerta per fortes nevades, en especial al Pirineu i al Prepirineu, però també a la Catalunya Central i al prelitoral de Tarragona.

Quan a les temperatures, la nevada ha estat acompanyada per un descens del termòmetre. Les xifres més fredes, segons el Meteocat són els -7,7 graus de Guixers, els -6,5 d'Organyà i els -5,9 de Guardiola de Berguedà i Das.

VÍDEO: Nevada a primera hora del matí a Avià

La nevada obliga a restringir el pas de camions pel túnel del Cadí

La neu ha obligat a restringir el pas de camions pel túnel del Cadí segons informa el Servei Català del Trànsit. Aquesta es una de les afectacions que provoca la neu que cau en diferents punts del Berguedà des d'aquest mati. La nevada esta quallant en diferents vies.

L'Ajuntament de Berga ha posat en marxa un dispositiu preventiu a causa de la nevada format per un vehicle llevaneu i d'estesa de fundents. A més, el personal de la Brigada Municipal està realitzant tasques d'estesa de sal a les principals vies de la ciutat.

El Consell Comarcal del Berguedà ha informat que el servei de recollida de deixalles porta a porta s'ha suspès a l'Alt Berguedà "a causa de les condicions meteorològiques" i fins que "els accessos permetin reprendre'l". La mesura afecta als municipis de Bagà, la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola i Cercs, que són els municipis d'aquesta zona de la comarca on es realitza aquest servei des del passat octubre.

{C}

Nevada a Berga el 23-1

Nevada a Berga el 23-1

Diverses carreteres afectades

S'eleven a 23 les carreteres afectades per la neu i el gel, principalment a les comarques de Lleida. La C-28 està tancada al Port de la Bonaigua i hi ha restriccions per a camions a la C-16 entre Guardiola de Berguedà i Riu de Cerdanya. A l'N-260 està restringida la circulació de vehicles de tercera categoria entre Soriguera i Ribera d'Urgellet, i de camions a la Collada de Tosses. També hi ha restriccions per a camions articulats a l'N-230 entre Vilaller i Vielha. A la C-162 no poden passar els camions entre Riu de Cerdanya i Fontanals. Cal fer servir cadenes en aquestes carreteres, però també a dinou vies més.

Els conductors hauran de portar cadenes a l'N-141 entre Bossòst i eth Portilhon; a la C-28 entre Vielha i Salardú i entre València d'Àneu i la Guingueta d'Àneu; a la C-55 entre Cardona i Solsona; a la C-14 entre Oliana i Adrall; a la C-13 entre Sort i Esterri i entre Balaguer i la Baronia de Sant Oïsme; a la C-26 entre Bassella i Montmajor; a la C-1311 de Pont de Muntanyana al Coll de Montllobar; a la C-147 a Esterri d'Àneu; a la C-142b al Pla de Beret; a la C-563 entre Josa i Tuixent i Gòsol; a la C-462 entre Solsona i la Seu d'Urgell; a la C-451 entre Biosca i Solsona; a l'L-401 de Fígols a Guixers; a l'L-500 al Pont de Suert; a l'L-501 a la Vall de Boí; a l'L-504 a Llavorsí; a l'L-510 a Tírvia; a l'511 d'Isona a Conca Dellà i d'Abella de la Conca fins al Coll de Nargó, i a l'LV-5118 a Peramola.

Protecció Civil de la Generalitat va activar aquest el pla NEUCAT per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de nevades intenses al Pirineu i Prepirineu. Durant el dia es poden produir precipitacions en forma de neu fora de les zones més habituals a cotes a l'entorn dels 600 m. Les comarques centrals en alerta són el Berguedà, la Cerdanya, el Moianès, el Solsonès i el Moianès.

De cara a la mobilitat per aquestes zones, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.