Les persones interessades a ser administradores de la Patum i dels Elois d'enguany poden presentar la seva candidatura fins al 31 de març a través d'uns instància. Es tracta d'una figura que enguany compleix 400 anys d'història i que representa els antics quatre barris en què es dividia la ciutat durant la celebració de les festes del Corpus i els Elois. Aquest 2019 se celebren els 400 anys d'existència dels administradors.

Les quatre parelles d'administradors i administradores es trien d'acord amb uns criteris de valoració que es basen en la data de celebració del casament, el lloc de residència i la vinculació a entitats locals, comparses i formacions musicals per part dels candidats i candidates. Si el nombre de sol·licituds sigui inferior al nombre de places disponibles, s'obrirà un període extraordinari perquè s'hi puguin apuntar persones a títol individual que posteriorment s'agruparan per parelles.

La sol·licitud de les places d'administradors i administradores es podrà fer mitjançant la presentació d'una instància genèrica via telemàtica (alcaldia@ajberga.cat) o presencialment al registre general de l'Ajuntament de Berga, situat a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC). L'horari d'atenció al públic és de dilluns a divendres, de 9 del matí a 2 del migdia i els dilluns, de 5 a 7 de la tarda.

Les setmanes prèvies a l'inici del Corpus, l'Ajuntament de Berga oferirà una breu sessió informativa a les parelles seleccionades per explicar les tasques protocol·làries que comporta el càrrec i també disposaran d'una persones de referència durant la celebració de la festa per tal d'acompanyar-los en les seves funcions.

En aquest sentit, els administradors hauran d'assistir als actes relacionats amb les festes de la Patum i els Elois. Per exemple, hauran de participar al ple extraordinari del diumenge de l'Ascensió, a les misses majors, a la Patum de lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i el concurs de dibuix infantil, a l'entrega dels títols de Patumaire i Patumaire d'Honor i als salts de Patum que es faran davant dels seus domicilis durant la passada del dissabte a la nit. D'altra banda, també es requerirà la seva assistència durant els actes de la festivitat dels Elois.