La junta del patronat de l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga ha aprovat llogar un aparell de TAC mentre no en compra un perquè els berguedans puguin gaudir d'aquest servei sense haver de desplaçar-se a Manresa com passa des del juny del 2018. Va ser aleshores quan l'aparell anterior, un dels més vells de tot l'estat espanyol que es va estrenar el 19 de juliol del 2001, va avariar-se i per manca de peces no es va poder tornar a reparar i va quedar fora de servei. Des d'aleshores, els pacients berguedans han d'anar a Manresa a fer-se aquestes proves excepte les que tampoc no es poden fer a la capital del Bages, com per exemple els TAC de proves cardíaques que es fan a Barcelona.

Aquest divendres l'alcalde accidental Oriol Camps ha informat que en la reunió de la junta del patronat celebrada dijous a la nit, es va donar llum verd al lloguer d'un aparell amb una resolució de 62 corones en comptes d'1 que era el que tenia l'antic. Un cop se signi el contracte de lloguer es trigarà entre 3 i 5 setmanes perquè l'aparell sigui operatiu, ha explicat Camps. Cal fer «petites obres per adaptar la sala actual» on hi havia el vell TAC per ubicar-hi el nou. I també caldrà fer una setmana de formació pel personal que l'hagi de fer servir.

Oriol Camps ha reconegut que el fet que l'hospital de Berga no tingui TAC i això obliga als usuaris a desplaçar-se fora «és una molèstia important» alhora que també «uns servitud sobre les ambulàncies». I és que els transports dels usuaris que s'han de sotmetre a un TAC s'han de fer amb ambulàncies. Camps ha explicat que des del desembre passat s'ha activat a Catalunya el Pla d'Urgències d'Hivern per atendre l'increment del nombre d'urgències que es produeix en aquest període, fet que es tradueix en una elevada demanda d'ambulàncies. Haver de traslladar pacients a Manresa o a Barcelona a fer-se un TAC «pot comprometre la capacitat de resposta».

El lloguer d'un TAC permetrà als berguedans poder.-se tornar a fer aquestes proves a l'hospital de Berga. Des del juny del 2018, els TAC urgents es fan a Sant Joan de Déu i els ordinaris a la Clínica Sant Josep. Sant Joan de Déu és l'hospital de referència per al Sant Bernabé i tenen un conveni per disposar de radiòleg a Berga, que hi va un cop per setmana i s'ocupa de fer tant informes com proves.

A Althaia s'hi solen fer unes 60 proves d'usuaris derivats de Berga cada setmana. Cada any, el centre sanitari comarcal fa entre 3.200 i 3.300 TAC a pacients berguedans. Només es fan fora de l'hospital de Berga els TAC que no pot fer i que tampoc es poden realitzar a Manresa, com els cardíacs. D'aquesta mena de proves diagnòstiques, molt especialitzades i que requereixen uns TAC específics, se'n solen fer unes 200 cada any a pacients del Berguedà.

En paral·lel al lloguer del TAC, Oriol Camps ha explicat que el govern de la CUP continuarà treballant per la compra d'un TAC definitiu pel centre sanitari berguedà amb un cost estimat de 240.000 euros.