29 de gener de 2019
29.01.2019
Regió7

L'estrena del segon institut de Berga s'ajorna per quarta vegada

La tramitació per legalitzar la xarxa elèctrica és el darrer escull per obrir el nou Serra de Noet

28.01.2019 | 23:04
Estació transformada que ha d'alimentar el nou centre

Tot i que la comunitat educativa de la secció d'institut Serra de Noet de Berga està acostumada a esperar el nou edifici del centre, l'anhelat trasllat al flamant edifici està posant a prova la seva capacitat de resiliència. Aquesta setmana era previst fer el trasllat dels barracons que ocupen des del 2006 al nou edifici. I havien d'obrir portes el dilluns 4 de febrer. Això no serà possible, segons han confirmat fonts del departament d'Ensenyament a Regió7, perquè encara s'ha de completar la tramitació preceptiva per legalitzar les noves instal·lacions elèctriques (el transformador i la xarxa de mitja i baixa tensió) que alimenten el centre. La urbanització del carrer que hi dona accés tampoc ha conclòs, ja que va més tard del previst. Amb tot, l'estat dels treballs permetria obrir el centre i acabar les obres però pot posar-se en servei si no té llum.

La construcció de l'edifici està acabada. Tanmateix no ha pogut entrar en servei per dues raons: els treballs d'urbanització de 75 metres del carrer Pla de l'Alemany per accedir al centre no s'han acabat quan es preveia. L'acte de replantejament de l'obra adjudicada a Hpsa Construcciones y Servicios Medio Ambiente es va signar el 9 d'agost. Les obres havien de començar a principi de setembre, amb un termini d'execució de 4 mesos, i no es van iniciar fins a l'octubre. Tal com va informar aquest diari, l'Ajuntament ha obert un expedient a la concessionària pel retard

L'altra raó és que els tràmits per a la legalització de l'estació transformadora que ha d'alimentar el centre, així com la xarxa de mitja i baixa tensió, encara no s'han completat. El centre no pot obrir portes sense llum. Fonts de la companyia d'Endesa han explicat a aquest diari que, un cop feta la xarxa de baixa i de mitjana tensió (inclòs el centre de transformació) per electrificar l'equipament, s'ha de cedir a Endesa, que «valida que tot estigui en ordre, ho legalitza amb Indústria, i una vegada hi hagi el vistiplau, ho connecta a la xarxa» i entra en servei. En el cas de Berga, l'Ajuntament no va cedir la part de la xarxa de mitja tensió a Endesa fins al dia 16 de gener.

La companyia elèctrica ha confirmat a aquest diari que, un cop va rebre la cessió esmentada, ho estan tramitant i quan es validi s'enviarà a la direcció general d'Indústria. Pel que fa a la línia de baixa tensió, es va cedir tot just divendres passat, dia 25 de gener. I es farà el mateix procediment. Quan s'hagi fet tot el tràmit de legalització de la xarxa elèctrica i del transformador, el nou edifici tindrà llum i podrà entrar en servei.

Per la seva banda, Oriol Camps, alcalde accidental de Berga, ha dit que si bé les obres d'urbanització del carrer Pla de l'Alemany que donarà accés al centre «no estan acabades, la part elèctrica de les obres d'urbanització sí i l'edifici podria entrar en servei». Camps no ha pogut facilitar la previsió de termini de finalització d'obres.

A hores d'ara no s'ha fixat cap nova data per obrir el centre, segons ha dit a Regió7 la delegada d'Ensenyament a la Catalunya central, Dolors Colell . «No donarem cap data fins que no estigui la tramitació que està fent Endesa de l'estació transformadora indispensable per poder posar en marxa el centre». Per la seva banda, la directora del Serra de Noet, Teresa Call, ha indicat que «esperem que amb el mínim temps possible ens hi puguem traslladar. Ens anirà bé el nou edifici, els alumnes hi estaran bé. Millorarem les condicions de treball que són poc adequades». El centre té 25 professors i uns 200 alumnes.

Els treballs d'urbanització del carrer Pla de l'Alemany consisteixen en la portada dels serveis: aigua, clavegueram, electricitat i telefonia. També s'ha fet una estació transformadora elèctrica per alimentar el futur institut. El projecte aprovat en el seu dia inclou el paviment, les voreres, zona verda, la senyalització d'un pas de vianants i una illeta de gir al final del carrer. L'obra es va licitar per 367.721,92 euros, que paga el consistori, i es va tramitar pel procediment d'urgència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook