Associació del Pi de les Tres Branques. Aquest és el nom de la nova entitat composta per una trentena de persones a títol individual que s’ha creat per impulsar l’aplec del Pi que se celebra cada tercer diumenge de juliol al pla de Campllong, dignificar i protegir aquest símbol històric de la unitat dels Països Catalans glossat per mossèn Cinto Verdaguer i fer activitats de difusió del que significa al llarg de l’any.

Aquest dimecres a la tarda, Adria Solé, el president de la nova entitat i alcalde del municipi on s’alça el Pi, Castellar del Riu, juntament amb alguns dels membres de la nova entitat, ha explicat la creació d’aquesta associació i els seus objectius. «Fa molts anys que busquem la manera de tornar a donar empenta a l’Aplec» ha dit Adrià Solé, Un dels grans objectius és «modernitzar» la trobada i que esdevingui un punt de trobada festiu però també reivindicatiu i que tingui més poder de convocatòria. «Ens agradaria recuperar aquells aplecs tant importants que s’hi havien fet sobretot a la dècada dels 80, ens garadrai que tornés a nèixer una festa com al que havia sigut fa molst anys» ha dit Solé. «Ara, Catalunya està fent història» ha dit en relació al procés independentista i «hem d’actualitzar la reivindicació» del Pi «sense oblidar el passat» . Solé ha dit que «crec que l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural ens ajudaran que pugi més gent. Trobem a faltar a l’aplec gent de Berga, del Berguedà de la Catalunya central» ha dit Solé. Hi ha afegit que l’aplec del Pi «hauiria de ser una reivindicació molt grans abans de l’11-S».

Per aconseguir-ho el primer pas ha estat crear aquesta associació que organitzarà l’aplec. L’Ajuntament de Castellar del Riu continuarà assumint el muntatge de l’escenari i la logística com fins ara. De cara al juliol és vol que tots els actes de la celebració es puguin fer al pla de Campllong i que la zona del vell Pi «estigui el més lliure possible». Es preveu posar-hi una vela i que hi hagi activitats relacionades amb el món casteller i sardanista ha explicat un dels socis de l’entitat Rafael Martínez.

Un altre dels socis és el president del Casal d’Europa del Berguedà i artífex de la recuperació de l’aplec fa 39 anys, l’exalcalde de Berga i del Consell Jaume Farguell. S’ha mostrar satisfet que s’hagi creat una entitat per «el renaixement de festa en un nou context» i que projecti l’aplec que es va iniciar el 1904 i que va recuperar l’Ajuntament de Berga quan ell n’era alcalde, el 2020 farà 40 anys, ha dit.

Videovigilància al pla de Campllong

Adrià Solé ha explicat que l'Ajuntament de Castellar del Riu ha enviat sengles cartes als departament d'Interior i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i el de presidència de la Diputació de Barcelona per demanar, una altra vegada, que es posin càmeres de videovigilància al pla de Campllong on s'hi alcen el Pi vell i el jove. Ambdós són arbres monumentals. Solé ha dit que en la darrera visita que va fer al municipi el conseller d'Interior Miquel Buch,l'any passat, se li va exposar aquesta reivindicació que fa el municipi d'ençà que uns desconeguts van mutilar una de les branques del vell pi el maig del 2013. El 2014 van intentar serrar-ne una del Pi jove. I el 2015 van tornar a intentar serrar-ne una del Pi vell. Solé ha dit que l'Ajuntamnent de Castellar del Riu no té recursos per fer fornt a una despesa com aquesta.