L'Ajuntament de Berga demanarà que es faci efectiva l'anul·lació dels 193 judicis sumaríssims realitzats a veïns de la ciutat durant el franquisme. L'alcaldessa inhabilitada Montse Venturós va explicar, ahir, que «hem demanat a la Generalitat» que el consistori berguedà es pogui personar com a part interessada en aquest procés i fer aquesta petició al Govern per obtenir-ne els certificats que ho acreditin i lliurar-los als familiars en un acte a la sala de plens a l'empara de la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme aprovada pel Parlament el 29 de juny del 2017 que declarava nules les sentències. A Berga els van patir 193 persones de Berga de les quals 14 eren dones.

L'Ajuntament de Berga en col·laboració la Comissió de Memòria Històrica, el Memorial Democràtic del Berguedà i Òmnium Cultural promouen conjuntament la celebració de la quarta edició del cicle «Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat» concebut com un acte de reparació històrica que arriba ala seva quarta edició. La principal novetat és que se celebrarà tot un any sencer d'actes, des d'aquest dissabte 2 de febrer fins el febrer del 2020 segons van explicar ahir, Montse Venturós, Ivan Sánchez, el regidor de Memòria Històrica i la regidora Roser Valverde en la presentació dels actes.

L'ampliació del programa de recuperació de la memòria històrica té a veure amb el fet aquest dissabte, 2 de febrer s'escauen els 80 anys de l'entrada de les tropes franquistes a Berga. I és vol aprofitar aquesta efemèride per confegir un programa d'actes que duri un any. Cada mes s'nairan fent públiques les diferenst activitats que des del 2016 s'han dut a terme febrer i març.

El cicle comença justament dissabte 2 de febrer amb la ruta guiada pel recorregut que van fer les tropes dels nacionals quan van entrar a la ciutat a cura de l'historiador berguedà Albert Cols. Se sortià a 2/4 de 5 de la tarda des de l'antic bar de cal Tonillo, ubicat al creuament de la carretera de Sant Fruitós amb el carrer del Roser. Posteriorment, es visitarà el refugi que hi ha sota el Teatre Municipal. I diumenge al teatre Patronat a 2/4 de 7, es projectarà el documental "El silencio de Otros"d'Almudena Carracedo i Robert Bahar que recull el testimoni de les persones que lluiten contra l'oblit de les victimes del franquisme.

El dia 9 de febrer se celebrarà un acte d'homenatge a les víctimes del franquisme amb la descoberta d'una placa que es posarà a les antigues escales de la presó, entre la plaça del Doctor Saló i la Viladomat, en record de les persones que van patir la repressió franquista. El cicle inclou dues obres de teatre (Rastres-Argelers i Memòria de les Oblidades) que formen part de la programació del Llogar-hi butaques (vegeu Regió7 d'ahir). A més hi hauran dues conferències. La primera serà el 16 de febrer a cura de Rosa Toran, presidenta de l'Amical de Mauthausen amb «Els republicans als camps nazis, Montserrat Roig i la construcció d'una memòria» i el dia 23 de febrer serà el torn de Francesc Vilanova i Jordi Lladó amb «Muera la inteligencia! L'exili intel·lectual català i l'experiència de Ramon Vinyes i Cluet» el dramaturg berguedà. Es faran al Casino a 2/4 de 7. El 24 de febrer els estudiosos Dani Montañà i Pep Rafart presentaran el seu llibre «la guerra civil al Berguedà (1936-1939) Testimoniatges».