L'objectiu de la tarda era clar des del minut zero: passar-ho bé cantant. Sense partitures. Sense cap tipus de pressió. «Us heu de sentir còmodes amb el que canteu», va anunciar Jordi Costa només iniciar la sessió. Ahir a la tarda, l'antic teatre de la colònia Vidal, de Puig-reig, va unir prop de 400 veus en un projecte pioner que, tal com va quedar demostrat, té molta corda. L'estrena de The Sing Sang Sung va ser un èxit i l'energia que es va viure ahir a l'antiga colònia tèxtil sembla que només va ser el preludi.

Passades les tres de la tarda els més previsors ja començaven a arribar al Museu de la colònia Vidal per recollir l'acreditació i entrar a la sala. Tots els detalls estaven controlats gràcies a un equip que va garantir una bona organització en l'aparcament, l'accés a la sala i el desenvolupament en general de l'activitat. Més de 400 persones van omplir l'antic teatre en una proposta que des del primer minut va sobrepassar les intencions del seu impulsor, el músic gironellenc Jordi Costa, que, després de més de deu anys fent classes i tallers de cant en grup, ha apostat per fer un pas més. Ahir, els assistents a la sessió de The Sing Sang Sung van participar de la primera prova pilot d'aquesta iniciativa que vol acostar la música coral -a través de versions de temes d'estil pop- a tots aquells que tinguin ganes de cantar, sense la necessitat de saber llegir partitures ni de tenir coneixements tècnics de cant. No són tallers de llarga durada, sinó de poques hores i intenses.

Jordi Costa sabia que The Sing Sang Sung funcionaria, però els nervis estaven a flor de pell. «Estic nerviós i amb molta energia», va dir a Regió7 després d'acabar la primera de les peces. En una tarda, les prop de 400 persones van aprendre tres fragments de tres temes diferents i a tres veus. Com? Gràcies a les instruccions que van donar el tàndem format per Jordi Costa i el manresà Albert Palomar, acompanyat d'una guitarra. En una hora i mitja els cantaires van interpretar un fragment de Mil ocells Durant la resta de la tarda van treballar Help de The Beatles, en anglès, i No puedo vivir sin ti de Los Ronaldos, en castellà.

El projecte es basa en el mètode de la repetició perquè els cantaires s'aprenguin les diferents melodies. Tots els assistents, amb les lletres a mà, seguien i imitaven les tonades que cantaven Costa i Palomar fins aconseguir tot el fragment dels temes proposats per la sessió i les tres veus de cadascun. Enmig de la professionalitat, el bon humor i l'energia desbordant de Costa van servir perquè tot fluís millor i per crear un ambient distès, moments d'emoció i de bon rotllo per unir en un mateix espai gent de totes les edats i d'arreu del territori amb una única voluntat: fer música plegats. «Tothom té veu, per tant, tothom pot cantar». Amb aquesta premissa, el gironellenc treballa per transmetre la seva passió per la música a tothom qui ho vulgui.

Ahir, persones vingudes del Berguedà, la Catalunya Central i altres punts del país, com Girona i Tarragona, -que van esgotar les places d'inscripció en només 48 hores- van poder tastar un projecte que Costa espera rodar per sales i teatres d'arreu amb la voluntat que l'espectador es converteixi en artista per unes hores. De fet, de la prova viscuda amb intensitat a la colònia Vidal en sortiran vídeos i imatges de difusió per explicar l'essència d'una iniciativa que demostra que la música és un llenguatge universal.