L'artista Abel Azcona (Pamplona, 1988) plantarà el jutge de Berga que l'investiga per un presumpte delicte de profanació i contra els sentiments religiosos. Azcona està citat a declarar avui com a investigat arran d'una performance que va protagonitzar l'any 2016 al centre d'art contemporani Konvent, de Cal Rosal, en la qual traçava la paraula «pederàstia» amb una filera d'hòsties consagrades. En declaracions a Regió7 l'artista ha avançat que no s'hi presentarà per denunciar «la situació de persecució que viu la llibertat d'expressió a l'Estat espanyol. Els artistes fa massa temps que estem entre les galeries d'art i els jutjats. Com a artista radical, desobedient i transformador, la meva obligació és plantar-me, no cedir a xantatges ni persecucions de cap tipus», ha explicat.

Tal com ja va informar aquest diari al seu dia, Abel Azcona està sent investigat pel Jutjat d'Instrucció 1 de Berga per un presumpte delicte de profanació i un altre contra els sentiments religiosos per una performance que va fer l'any 2016 a l'antiga capella del convent de Cal Rosal. L'artista va voler denunciar els casos de pederàstia que s'han donat en el si de l'Església traçant la paraula «pederàstia» amb una filera d'hòsties consagrades. Per fer-ho possible va anar a combregar a 242 esglésies i es va guardar les hòsties per elaborar l'obra.

La querella ha estat presentada per l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians, que denuncia que l'artista utilitzés hòsties consagrades. L'obra ja l'havia exhibit abans a Pamplona. Allà també va ser objecte de denúncies, però l'Audiència de Pamplona va arxivar el cas en considerar que l'exposició es tractava d'una provocació i no pas d'una ofensa, motiu pel qual estava emparada en la seva llibertat d'expressió. Els recursos presentats per l'entitat catòlica al Tribunal Constitucional i a Estrasburg van ser desestimats.

Abel Azcona ha admès que quan va fer la performance sabia que podia ser «una petita provocació» a l'Església catòlica, «però no vaig pensar que no entenien que allò era una metàfora». L'artista ha recordat que ja va ser jutjat per aquesta obra i que, llavors, el jutge de Pamplona va deixar clar «que les hòsties no podien ser considerades com a cos de Crist, sinó com a objectes rodons i blancs. Ara és el mateix, l'únic que he fet és agafar aquella exposició i portar-la a un altre lloc», ha afegit l'artista navarrès. Abel Azcona creu que la seva obligació, «com a artista radical, desobedient i transformador, és plantar-se i desobeir. Els artistes de genolls no, els artistes han d'estar dempeus, apoderar-se i reaccionar. Fa massa temps que he assumit fer una peça i anar als jutjats després, i arriba un moment que t'has de plantar. Si la meva peça és provocadora, doncs serà una provocació, però crec que l'art ha de provocar», ha assegurat.