El Consell Comarcal del Berguedà ha iniciat els primers passos per a la creació d'una borsa d'habitatge comarcal per lluitar contra la despoblació que hi ha al Berguedà en els darrers anys, especialment als nuclis més petits. Tal com ha explicat a Regió7 el conseller d'Habitatge, Jordi Selga, es tracta d'un pla d'actuació «pioner» que pretén impulsar polítiques compartides de rehabilitació d'habitatges i lloguers socials amb l'objectiu d'atraure més població a la comarca.

Per poder impulsar aquestes accions, Selga ha explicat que el primer objectiu és disposar d'un mapa del parc d'habitatges buits a la comarca. Tal com es va exposar als alcaldes i als tècnics municipals del Berguedà assistents a la reunió per parlar del projecte, la primera acció és la realització d'un diagnòstic «per saber què tenim pel que fa a habitatges buits», ha explicat Selga. «Un cop tinguem aquesta informació, podrem determinar actuacions més concretes encaminades a donar sortida a aquests habitatges buits». Segons Selga, actualment es calcula que hi ha prop de 5.000 habitatges buits a la comarca, «però amb aquest estudi tindrem una xifra exacta i sabrem en quin estat es troben i les característiques d'aquests habitatges».

Un cop realitzada la primera fase, que es calcula que estigui finalitzada a final de març, el proper pas serà iniciar les reunions per marcar polítiques per «caminar de manera conjunta a la comarca per impulsar accions que serveixin per lluitar contra el despoblament que estem patint». Per una banda, l'objectiu és poder fer difusió a través d'una borsa d'habitatge conjunta, «que ens permeti acollir persones d'altres punts del territori», diu Selga. En aquest sentit, ha afegit que «perquè una família decideixi traslladar-se al Berguedà, no només cal oferir habitatge, sinó que hi hagi feina, transports i bons serveis». El conseller és conscient que els llocs de treball «no es poden crear des de l'administració comarcal», però creu que sí que es pot treballar per «potenciar la xarxa de transports per connectar encara més la comarca amb l'àrea metropolitana, per exemple». Ara per ara, no ha concretat accions específiques, ja que assegura que cal esperar al diagnòstic que determinarà quina és la situació.

Per altra banda, una altra de les propostes que hi ha sobre la taula és que el Consell Comarcal pugui fer de «paraigua» de la resta de consistoris de la comarca, principalment els més petits, per demanar subvencions per a la rehabilitació d'habitatges buits que es poden destinar a emergències socials. «A vegades els ajuntaments tenen pocs recursos i aquesta serà una manera de potenciar accions conjuntes i en una mateixa línia», ha avançat.

El conseller assegura que la voluntat és impulsar noves iniciatives en l'àmbit de l'habitatge al Berguedà des de l'ens comarcal, més enllà de les tasques que ja es duen a terme actualment.