07 de febrer de 2019
07.02.2019

Puig-reig inicia les obres de rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons

El projecte per recuperar l'equipament històric té un cost de 208.000 euros i compta amb finançament europeu

07.02.2019 | 14:06
Inici de les obres

Puig-reig ha iniciat les obres de rehabilitació de la coberta de la Torre Nova de Cal Pons, de propietat municipal. Es tracta de la primera fase del projecte per a la recuperació d'aquest equipament històric per un import de 208.000 euros. Aquesta obra disposa de finançament d'uns 85.000 euros dels fons europeus Feder. La resta arriben subvencionats per la Diputació de Barcelona i per la Generalitat, a través d'ajudes destinades a la recuperació del patrimoni.

El febrer del 2017, l'aleshores consellera de Governació Meritxell Borràs va presentar a Gironella una inversió pública d'1,9 milions d'euros per recuperar edificis públics del patrimoni industrial al Berguedà, la «Valorització del patrimoni industrial del Berguedà,» presentada sota el paraigües del Consell Comarcal, motiu pel qual és l'ens comarcal qui licita aquesta obra. Una d'aquestes accions és la de cal Pons.

Tot i que a final del 2015 el consistori local va fer una inversió de 50.000 euros a la Torre Nova, va ser una actuació d'urgència per evitar humitats que va afectar «una petita part de la teulada», va aclarir l'alcalde Josep Altarriba a principis d'any a aquest diari. D'aquí que sigui necessari fer-hi una actuació integral de millora de la coberta amb l'objectiu d'evitar la degradació d'aquest immoble que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). A banda d'arranjar la teulada, també es faran nous tancaments «per assegurar que no es malmeti» .

El 2013 el consistori ja havia rebut una ajuda Feder per fer una actuació de 700.000 euros a aquest edifici però va haver de renunciar als 350.000 euros de l'ajuda perquè no va trobar diners per posar-hi la part que li tocava.

Tal i com va explicar Regió7, l'alcalde de Puig-reig Josep Maria Altarriba creu que aquesta actuació suposa «posar fil a l'agulla en la recuperació d'un espai emblemàtic de les colònies del Llobregat que ja hauria d'haver estat feta de fa anys». Altarriba es referia al projecte que el 2007 va confegir el consistori de Puig-reig, que preveia invertir 2,7 milions d'euros en aquest edifici municipal en dues fases. Per al dirigent, local la Torre Nova de Cal Pons «és un espai representatiu del que va ser la indústria entre final del segle XIX i la primera meitat del segle XX». Ara bé, el cost de les obres a realitzar és inassumible per les arques d'un ajuntament com el de Puig-reig. Per això l'alcalde ha dit que és imprescindible comptar amb ajudes. De moment han aconseguit 20.000 euros per arranjar el bosquet.

Residència dels Pons

La Torre Nova de Cal Pons era la residència oficial de Diana Roca i el seu espòs, el manresà Lluís Pons, que va fundar aquesta colònia l'any 1875. El 1908, ara fa 110 anys, hi va fer estada el rei Alfons XIII, així com la infanta Isabel. La torre i els seus jardins es van inaugurar el 1897. L'edifici de la torre nova es va malmetre quan s'hi va muntar un taller de tovalloles, a la dècada dels 80 del segle XX. Aleshores es van canviar diferents elements estructurals i es van malmetre pintures originals fetes a les parets. A més també es va llençar el mobiliari original de la família Pons datat del segle XIX.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook