Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir Tomàs Sayes, nascut a la Pobla de Lillet, perquè no s'havia presentat a declarar en dues ocasions en què havia estat requerit per suposades accions contra el jutge del cas 1-O Pablo Llarena. Sayes, membre del secretariat nacional de l'Assembela Nacional Catalana (ANC) de la Catalunya Central i també del CDR de la Cerdanya, va ser detingut a Vilanova i la Geltrú, on estava treballant. Els agents el van dur a la comissaria i d'allà al jutjat, on es va negar a declarar. Després d'això va quedar de nou en llibertat, segons va explicar ell mateix a Regió7.

Tal com ja havia informat aquest diari, Tomàs Sayes havia desobeït dues vegades una citació judicial. La darrera el desembre passat. Se'l va citar als jutjats de Puigcerdà per declarar per un delicte de manifestació il·legal en una protesta contra el jutge Pablo Llarena.

El 28 de novembre ja va decidir no presentar-se a una primera citació per un delicte d'injúries contra el jutge. Els fets investigats estan relacionats amb una caminada reivindicativa que va tenir lloc el 30 de març passat entre Alp i Das. L'integrant del CDR va ser identificat pels Mossos d'Esquadra com a portaveu de l'acció. Posteriorment el van vincular amb una pintada apareguda aquell dia contra Llarena, tot i que Tomàs Sayes assegura que ell no la va fer, tal com va informar aquest diari al seu dia. «No té cap mena de sentit. Es tracta d'una persecució política», va dir.