L'equip de govern d'Olvan ha decidit posar punt final a la Fira de la Tòfona del Berguedà que el 2018 havia arribat a la desena edició. El regidor de Festes olvanès, Lluís Boixader, ha confirmat a Regió7 que el certamen d'enguany no se celebrarà, una informació que ja s'ha comunicat, per exemple, a les persones que participaven al concurs de gossos tofonaires, que era un dels actes més populars del certamen. Per exemple l'any passat, hi va haver 12 participants, alguns d'ells del Berguedà, però també del Maresme, el Barcelonès, del Vallès Oriental, el Bages i l'Anoia.

El regidor de Festes d'Olvan ha argumentat que la Fira de la Tòfona «no acaba d'arrencar, costa que se sostingui», i que per aquest motiu el consistori ha decidit no fer-la. Ha argumentat que hi ha hagut anys que el certament tampoc ha estat reeixit per la manca de matèria primera, provocada per les males temporades d'aquest preuat fong. Boixader ha indicat que segurament organitzaran «alguna altra cosa».

La Fira de la Tòfona va néixer el 2008 a través de l'Ajuntament d'Olvan i del tècnic en truficultura de Cal Rosal Pere Muxí. L'objectiu era donar a conèixer l'univers de la tòfona i les seves possibilitats en una comarca productora com Osona o el Solsonès, entre altres. Van aconseguir ajudes per fer-la i va esdevenir un certamen que apostava per la qualitat i també per actes amb poder de convocatòria com el concurs de gossos tofonaires, les concorregudes demostracions de cuinar tòfones a cura de cuiners reconeguts, a més de les jornades tècniques, xerrades o el sopar de la tòfona, entre altres. L'entrada d'un nou govern a Olvan el 2015 va traduir-se en la dimissió de l'idèoleg i director de la mostra, en desacord amb els nous plantejaments per al certamen, que van suposar retallades d'actes i també de recursos.