L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, optarà a un tercer mandat al capdavant de l'Ajuntament ja que encapçalarà de nou la candidatura de l'agrupació d'independents Som Avià (SA) als comicis municipals del proper 26 de maig. Segons ha confirmat a Regió7 ella mateixa, la dirigent avianesa repetirà com a alcaldable perquè «encara ens falten coses per fer».

La dirigent avianesa, que va ser la primera dona alcaldessa que va tenir Avià en la seva història quan va accedir al govern el juny del 2011, ha explicat a aquest diari que fa un balanç positiu de la feina feta en l'actual mandat, en què Som Avià ha governat en coalició amb ERC-Fem Avià. «Hem fet moltíssimes coses. El poble ha millorat molt», assegura. Entre la llista d'actuacions dutes a terme en aquests quatre anys destaca les de l'àrea de sostenibilitat, que «potser no es noten a la vista però permeten estalviar». Ha esmentat també la nova gespa del camp de futbol o haver pogut fer les grades del pavelló, entre altres accions com la posada en marxa dels pressupostos participatius. Precisament aquest 2018 ha estat el primer any que el consistori els ha aprovat, i ha esdevingut així el primer ajuntament del Berguedà a fer-ho malgrat tenir només 2.250 habitants. A l'altra banda de la balança, la gran obra pendent és l'acabament de l'estació depuradora d'aigües residuals.

De cara al futur, Patrocini Canal vol continuar treballant per fer realitat nous projectes. En aquest sentit ha indicat que un dels que «ens fan més il·lusió és urbanitzar la plaça de l'Església». Aquest és un projecte que «serviria per transformar el poble». Canal ha admès que aquesta actuació «l'anem arrossegant» de fa anys. «No l'hem pogut fer ni en el primer mandat ni el segon», i confia poder-la materialitzar en una tercera legislatura si els veïns li fan confiança. Ha explicat que aquesta actuació no s'ha fet realitat pel cost econòmic. «Mai hem tingut la totalitat dels diners». Amb tot, el consistori disposa d'una ajuda de les meses de concertació de la Diputació de 120.000 euros. Però Canal ha indicat que una memòria valorada xifra el cost de la intervenció que s'hi vol dur a terme en uns 400.000 euros. «Ens agradaria endreçar-ho. És una part maca del nucli i volem que quedi bé, que tingui espais verds, i explicar-ho al poble».

L'any 2011 la llista de Som Avià que encapçalava Patrocini Canal va irrompre amb força al panorama polític avianès, fins al punt de guanyar els comicis amb 391 vots, per 334 de CiU i 255 del PSC, i trencar així el bipartidisme local. En el seu primer mandat fins al 2015, Som Avià va governar en coalició amb CiU i es van partir l'alcaldia, els dos primers anys Som Avià i els dos darrers CiU. El 2011, aquest poble va tenir la seva primera dona alcaldessa.

Als comicis del 2015, Som Avià es va tornar a imposar de nou amb Patrocini Canal amb 576 vots, per 301 de CiU i 291 d'ERC-Fem Avià. Aquesta vegada els independents van preferir governar amb ERC després que en l'anterior mandat afloressin divergències de fons amb els socis convergents.