Una trentena de professionals dels mitjans de comunicació del Berguedà, representants i activistes de les entitats que treballen en el camp de la salut mental han iniciat, aquest dimarts, la formació Comuniquem per la salut mental. El projecte, impulsat per Grup Horitzó del Berguedà a través d'una subvenció del col·lectiu Obertament, inclou set sessions al llarg de l'any en les que es treballaran diversos elements amb l'objectiu de donar eines als professionals del món de la comunicació a l'hora de tractar informacions relacionades amb l'àmbit de la salut mental per contribuir a aturar la discriminació que pateixen en moltes ocasions les persones que tenen un trastorn de salut mental a la societat.

A la primera de les sessions, que ha tingut lloc al Casal Cívic de Berga, els participants han omplert una avaluació inicial per donar la seva visió sobre alguns conceptes de l'àmbit de la salut mental com l'estigma o la discriminació. Posteriorment, després de diverses dinàmiques per conèixer-se entre ells, el periodista i escriptor Gaspar Hernàndez ha estat l'encarregat de fer algunes reflexions sobre el tractament de la salut mental als mitjans. El conferenciant ha exposat que en els propers anys trastorns com la depressió seran la primera malaltia a Occident i, en canvi, estan considerats un tema tabú com també ho és la mort. En aquest sentit va assegurar que «desestigmatitzar és parlar-ne amb naturalitat».

Les sessions continuaran cada segon dimarts de cada mes, fins a l'estiu, amb tallers per combatre els estigmes en salut mental, a través d'exercicis a partir de notícies publicades a mitjans de comunicació, amb testimonis en primera persona i de familiars i amb d'altres propostes relacionades. També es realitzarà una visita a les instal·lacions del Grup Horitzó del Berguedà. Després de l'estiu, les sessions continuaran amb l'objectiu de tancar les reflexions iniciades.