13 de febrer de 2019
13.02.2019

Berga crida a defensar la llibertat d'expressió al carrer Major el 16 de febrer

Democràcia Vs Tribunals demana gent per participar en una performance al carrer

13.02.2019 | 14:17
Dolors Tous, Marià Miró i darrere, Lydia Canals

La Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga de suport a l'alcaldessa de Berga inhabilitada, Montse Venturós ha fet una crida perquè els ciutadans participin com a voluntaris en una performance al carrer Major, dissabte 16 de febrer a 2/4 d'1, en defensa de la llibertat d'expressió i per denunciar les vulneracions d'aquest dret.
A hores d'ara s'han inscrit al muntatge 60 persones i s'espera que n'hi hagin més que el mateix dia de l'activitat s'hi afegeixin espontàniament. Tanmateix els promotors animen a participar-hi perquè aquesta acció simbòlica sigui més potent i reeixida. 
La direcció escènica del muntatge va de la mà de membres del grup berguedà Tràfec Teatre. La seva directora Lydia Canals ha explicat aquest dimecres que «és una acció molt fàcil de fer» i que no cal tenir coneixements de teatre per participar-hi. Adreçada a tothom «a les persones que no han pogut expressar el que han volgut quan han volgut»

Marià Miró de la CUP ha dit que per ser-hi present «no cal ser explícitament independentista» ja que és tracta d'un acte que interpel·la qui vulgui defensar la llibertat d'expressió, Miró ha dit que l'objectiu que s'han fixat és arribar a aplegar 100 persones per donar gruix al muntatge.
Dolors Tous d'ERC ha manifestat que «com més gent hi hagi més es veurà».

Aquest divendres 15 de febrer es farà una trobada de les persones que s'hi hagin inscrit a les 8 del vespre al teatre municipal per comentar com serà el muntatge. Lydia Canals ha demanat que les persones inscrites hi vagin amb un acompanyant

"Prou amputacions!"

L'acció porta per lema «Prou amputacions!» i s'ha convocat pel dissabte 16 de febrer a 2/4 d'1 del migdia, el carrer Major de la ciutat. Es desenvoluparà en diferents escenes per simbolitzar els atacs a la llibertat d'expressió que es viuen a Catalunya, entre altres llocs de l'Estat. En la primera de les set escenes previstes es veu una persona al mig de la plaça de Sant Joan que comença a cridar per la llibertat d'expressió. Seguidament una altra entra en escena, li tapa la boca i la silencia. Les dues persones lluiten. A continuació una tercera s'afegeix a les dues primeres i intenta tapar-los la boca i així es va repetint l'acció de mirar de fer callar els personatges anteriors. Una metàfora dels intents per silenciar les veus que l'establishment no rep de bon grat. D'aquesta manera es va formant una cua de gent al llarg del cèntric carrer Major «i tothom tapa la boca de la persona que té davant fins a arribar a la plaça de Sant Pere», segons fonts de la plataforma.

Un cop la corrua de participants arribi a la plaça de Sant Pere, «un acaba ofegant l'altre» i tots els personatges queden «a terra com morts enmig d'un gran silenci, fins que amb un fil d'oxigen [que representa que els queda] cadascú comença a inflar un globus blanc on hi ha escrites tot de paraules». La darrera escena serà una gran explosió de globus i el crit de les veus silenciades per tota la plaça clamant «llibertat!».
Fonts de l'organització han explicat que «s'emetran discursos i veus internacionals que hagin estat silenciades al llarg de la història». Jordi Plana serà l'encarregat de fer una selecció d'aquests discursos i intervencions arreu del món.
Aquest muntatge està isnpirat en un acció fget ala seu dia  a la ciutat alemanya d'Hamburg davant d'una reunió del G20. L'acció de Berga e sgravarè en vídoe per  poder-la difondre posteriorment

L'organització demana a les persones interessades que s'hi inscriguin a través del coreu ( democraciavstribunals@gmail.com) o al telèfon 620 160 026

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Quan serà Patum 2018

La Patum 2018

Tot sobre la festa de Corpus. 

 

L'últim El més llegit