La Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga de suport a l'alcaldessa de Berga inhabilitada, Montse Venturós, ha fet una crida perquè els ciutadans participin com a voluntaris en una performance al carrer Major, dissabte 16 de febrer a 2/4 d'1, en defensa de la llibertat d'expressió i per denunciar les vulneracions d'aquest dret.

A hores d'ara s'han inscrit al muntatge 60 persones i s'espera que n'hi hagi que el mateix dia de l'activitat s'hi afegeixin espontàniament. Tanmateix els promotors animen a participar-hi perquè aquesta acció simbòlica sigui més potent i reeixida.

La direcció escènica del muntatge és a càrrec de membres del grup berguedà Tràfec Teatre. La seva directora, Lydia Canals, va explicar ahir que «és una acció molt fàcil de fer» i que no cal tenir coneixements de teatre per participar-hi. És adreçada a tothom, «a les persones que no han pogut expressar el que han volgut quan han volgut», va dir.

Per la seva banda, Marià Miró, de la CUP, va dir que per ser-hi present «no cal ser explícitament independentista», ja que és tracta d'un acte que interpel·la qui vulgui defensar la llibertat d'expressió. Miró va dir que l'objectiu que s'han fixat és arribar a aplegar 100 persones per donar gruix al muntatge. I Dolors Tous, d'ERC, va manifestat que «com més gent hi hagi més es veurà».

Aquest divendres 15 de febrer es farà una trobada de les persones que s'hi hagin inscrit, a les 8 del vespre al Teatre Municipal, per comentar com serà el muntatge. Lydia Canals ha demanat que les persones inscrites hi vagin amb un acompanyant.

L'acció porta per lema «Prou amputacions!» i s'ha convocat per al dissabte 16 de febrer a 2/4 d'1 del migdia, al carrer Major. Es desenvoluparà en diferents escenes per simbolitzar els atacs a la llibertat d'expressió que es viuen a Catalunya, entre altres llocs de l'Estat. En la primera de les set escenes previstes es veu una persona al mig de la plaça de Sant Joan que comença a cridar per la llibertat d'expressió. Seguidament una altra entra en escena, li tapa la boca i la silencia. Les dues persones lluiten. A continuació una tercera s'afegeix a les dues primeres i intenta tapar-los la boca, i així es va repetint l'acció de mirar de fer callar els personatges anteriors. Una metàfora dels intents per silenciar les veus que l'establishment no rep de bon grat. A la plaça de Sant Pere els personatges queden morts a terra en silenci. L'acte es clourà amb un enlairament de globus i crits de llibertat. Per apuntar-s'hi es pot fer a: democraciavstribunals@gmail.com o al telèfon 620 160 026.