Com a mínim 26 professors de la trentena que treballen a l'Escola Municipal de Música de Berga al registre de l'Ajuntament i també al del centre educatiu, mitjançant la qual demanen que es faci un claustre extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia: debatre, votar «i, si cal, sol·licitar la dimissió» de l'actual equip directiu del centre, en desacord amb la seva gestió. Aquesta arriba d'un procés de malestar que fa mesos que es palpava a l'escola, que es va agreujar quan la direcció del centre i l'equip de govern de Berga van excloure els professors de la presa de decisions en un cas de suposats abusos sexuals a una alumna per part d'un docent.

L'equip de govern anit ja era coneixedor de la situació i es mostrava «sorprès» que el problema que ara tenen sobre la taula no s'hagués resolt abans en la dinàmica pròpia del centre, que seria justament el claustre de professors que no s'ha reunit. Eloi Escútia, regidor d'Educació, però advertia que «cal un projecte pedagògic al darrere que s'ha d'aprovar». «Hi ha d'haver algú que es presenti», i aquesta crida tenia una segona part de retret perquè Escútia ha trobat dificultats a l'hora de trobar professorat compromès en l'organització del centre, per exemple, per redactar el reglament propi de l'escola que establiria el funcionament. Ara es regula per la normativa genèrica del departament.

Segons ha pogut saber aquest diari, la petició del professorat es va registrar aquest dimecres, i s'hi demana al govern de la CUP que «l'Ajuntament vetlli com a ens titular perquè se'n garanteixi la celebració [del claustre] i que no s'admeti per part de l'equip directiu i de l'equip de govern que es posin traves a una iniciativa absolutament legítima, transparent i democràtica que només pretén retornar la gestió del centre als sectors de la comunitat educativa que el formen». En la petició es fa constar el temor dels signants que aquesta gestió s'hagi pogut malmetre notablement «a través d'una deriva formal burocràtica».

La petició s'acompanya de diferents documents annexats en què els professors repassen la llista de qüestions que han generat alestar i que els han portat a demanar la convocatòria d'aquest claustre extraordinari. Una d'aquestes qüestions fa referència a la renovació de l'actual equip directiu. Aquest procediment era previst que es fes el maig del 2018. I encara no s'ha dut a terme. D'aquí que es plantegi la necessitat de crear un reglament que determini de quina manera s'ha de dur a terme aquest relleu al centre, que a més a més d'escola és també Conservatori de Música dels Pirineus.

Escútia ha admès que aquesta convocatòria no es va fer. Se sent compromès a buscar una solució, però ahir no va voler fixar terminis. Consultades per aquest diari, fonts de la direcció, coneixedores de la instància, han declinat pronunciar-se. La petició de dimissió de l'equip directiu té lloc després que el mes passat es fes públic un cas de presumpte abús sexual per part d'un professor de l'escola a una alumna del centre el 2014. Era la gota que feia vessar el got, perquè el professorat en va quedar al marge.