Ja falten menys dies perquè els pacients del Berguedà que s'hagin de sotmetre a un TAC convencional se'l puguin tornar a fer al seu centre sanitari de referència: l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga. Des del juny del 2018 se'ls han de fer als centres d'Altahia a Manresa perquè el que hi havia al centre sanitari berguedà es va espatllar i ja no es va poder arreglar més perquè era molt vell i estava obsolet.

Aquest divendres els operaris han descarregat l'aparell que el patronat del centre sanitari berguedà ha llogat per prestar aquest servei a la població mentre no es materialitza la compra d'un TAC de propietat de l'hospital.

A finals de gener, la junta del Patronat de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga va aprovar llogar un aparell de TAC mentre no en compra un de nou perquè mentrestant els berguedans puguin gaudir del servei sense haver de desplaçar-se a Manresa, com passa des del juny del 2018. Va ser aleshores quan l'aparell anterior, un dels més vells de tot l'Estat espanyol, que s'havia estrenat el 19 de juliol del 2001 i estava obsolet, va avariar-se i per manca de peces de recanvi no es va poder tornar a reparar i va quedar fora de servei. Des d'aleshores, els pacients berguedans han d'anar a Manresa a fer-se aquestes proves excepte les que tampoc no es poden fer a la capital del Bages, com per exemple els TAC de proves cardíaques, que es fan a Barcelona.

Es tracta d'un TAC amb una resolució de 62 corones. El govern preveu que es posi en servei a finals de febrer. S'instal·larà a la sala que ocupava el vell on cal fer obres de reforma. A més caldrà una setmana per formar al personal que l'hagi de fer funcionar. El cost de llogar el TAC és de 14.520 euros al mes amb l'IVA inclòs. Des del juny del 2018, el centre ha estat pagant aproximadament uns 17.000 euros mensuals a Althaia per les proves que els usuaris berguedans s'han hagut de fer.

El lloguer d'un TAC permetrà als berguedans poder-se tornar a fer aquestes proves de tomografia axial computeritzada (TAC) de diagnosi per la imatge a l'hospital comarcal de Berga. Des del juny del 2018, els TAC urgents es fan a a Manresa, a Sant Joan de Déu, i els ordinaris a la Clínica Sant Josep. Sant Joan de Déu és l'hospital de referència per al Sant Bernabé i tenen un conveni per disposar de radiòleg a Berga, que hi va un cop per setmana i s'ocupa de fer tant informes com proves.

A Althaia s'hi solen fer unes 60 proves d'usuaris derivats de Berga cada setmana. Cada any, el centre sanitari comarcal fa entre 3.200 i 3.300 TAC a pacients berguedans. Només es fan fora de l'hospital de Berga els TAC que no pot fer i que tampoc es poden dur a terme a Manresa, com els cardíacs. D'aquesta mena de proves diagnòstiques, molt especialitzades i que requereixen uns TAC específics, se'n solen fer unes 200 cada any a pacients del Berguedà.

En paral·lel a la posada en servei del TAC de lloguer l'executiu berguedà continua treballant per comprar un nou TAC amb un cost estimat de 240.000 euros