Que el procés de relleu de la direcció de l'Escola Municipal de Música de Berga es faci amb rapidesa. Això és el que demanen els dos principals grups de l'oposició a Berga, ERC i PDeCAT. Tal com va avançar aquest diari ahir, almenys 26 professors de la trentena que hi ha al centre han signat una instància on demanen que es procedeixi al relleu de la direcció i a la creació d'un reglament intern que determini com cal fer-ho.

Els primers a pronunciar-se sobre això, ahir, va ser el grup d'Esquerra. En un comunicat, els republicans diuen que «la situació generada a l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) era evitable». Que el centre no tingui un reglament de funcionament propi «s'hauria d'haver solucionat fa temps, el moment que es va convertir en conservatori hauria estat el propici». Els republicans afirmen que «des del curs 2015-2016 hi ha hagut molt temps per aconseguir redactar aquest reglament. A més, en acabar el curs passat calia renovar la direcció. Aquest procés no es va iniciar, i es va generar un malestar innecessari en els professors que ha cristal·litzat de forma que esperem que no sigui traumàtica».

En el context actual creuen que «el que cal és iniciar el procediment per renovar la direcció de l'Escola Municipal de Música tal com es detalla a la normativa educativa vigent i cal també redactar aquest reglament». Esquerra creu que «cal fer aquests passos amb urgència» i ja han anunciat que demanaran a l'equip de govern de la CUP que al proper ple «porti una proposta de reglament per ser debatuda i aprovada».

D'altra banda, Esquerra opina que «també cal utilitzar aquesta situació per detallar un mecanisme que permeti a l'Ajuntament participar més activament en el dia a dia de l'escola per evitar que una situació com aquesta ens agafi de sorpresa. No entenem com una situació tan greu, la majoria de professorat demana un canvi de direcció, hagi passat inadvertida a l'equip de govern». ERC també ha criticat la CUP perquè no els ha fet arribar la petició dels professors signants de la instància, tal com aquests demanaven en el document.

Per la seva banda, fonts del grup del PDeCAT han afirmat que «l'Ajuntament ja hauria d'haver convocat eleccions» per a la renovació de la direcció. «L'alcaldia és qui ho ha de decretar. Nosaltres com a grup municipal demanem que es facin eleccions democràtiques tan aviat com sigui possible».

Professors desinformats

El claustre de professors de l'Escola Municipal de Música de Berga, ferm en la petició de demanar el relleu a la direcció, va fer públic ahir al vespre un comunicat per insistir que l'equip de direcció ha pres decisions en els darrers temps sense consultar la resta de professors. En aquest sentit el comunicat afirma que «no va tenir coneixement dels fets ocorreguts l'any 2014 ni de les mesures dutes a terme l'any 2018 [el cas de suposats abusos d'un professor a una menor] fins a la reunió celebrada el passat dia 15 de gener del 2019 a l'EMMB, amb la presència de l'equip directiu, la cap de Recursos Humans de l'Ajuntament, el regidor d'Educació, la pedagoga que assessora l'Ajuntament, l'alcaldessa i bona part del claustre».

I aclareix també que el codi ètic que «va presentar l'equip directiu de l'EMMB, el 2014, als docents, es va aprovar en un claustre, però el claustre de professors no va participar en la seva elaboració ni se li va comunicar en cap moment per quin motiu s'havia decidit fer aquest codi».