Berga va sortir al carrer ahir al migdia per defensar a través de l'art al carrer la llibertat d'expressió. La Plataforma pels drets democràtics i polítics creada el mes d'octubre per denunciar la inhabilitació de l'alcaldessa, Montse Venturós, va portar a terme una acció teatral al centre de la ciutat amb l'objectiu de recordar en plena matinal de dissabte de compres i passeig la situació anormal que viu l'Ajuntament i el país per la repressió de l'Estat espanyol.

La performance es va iniciar a dos quarts d'una del migdia a la plaça de Sant Joan i va recórrer durant una mica més de mitja hora el carrer Major fins a la plaça de Sant Pere. Els membres de la plataforma s'han mostrat satisfets amb el desenvolupament de l'acte perquè, d'una banda, ha aconseguit visualitzar el suport a l'alcaldessa i el rebuig a la repressió espanyola i la supressió de llibertats com la d'expressió, i, d'altra banda, per la quantitat de gent que s'hi va sumar i seguir. A la iniciativa hi van prendre part més d'un centenar de persones, que era el que necessitaven els organitzadors per posar en marxa l'escenografia dissenyada. La performance, dirigida per alguns membres de la companyia local Tràfec de teatre, va consistir en la creació d'una cadena humana en moviment en la qual cada component tapava la boca al seu predecessor. Agafats un darrere l'altre i ben emmordassats van recórrer el carrer Major davant la mirada sorpresa dels veïns que en aquell moment eren al centre de la capital berguedana. En nom de la plataforma organitzadora, Marià Miró ha explicat que el fet que els participants a l'acció es tapessin la boca els uns als altres volia significar que no hi ha llibertat d'expressió. Quan la comitiva va arribar a la plaça de Sant Pere, els participants van fer veure que s'ofegaven. Ho van fer a través d'un globus que portava cadascú en el qual hi havia una paraula que cada participant havia triat. Tots van inflar el globus i els van fer explotar al mateix temps per representar que el poble s'alliberava de la repressió que patia i, per fi, podien parlar. En aquest moment, la performance es va completar amb alguns discursos en què es reivindicava la llibertat d'expressió. L'acte va servir també de preàmbul reivindicatiu per a molts berguedans que, posteriorment, cap a quarts de dues del migdia, van agafar el bus per anar a la manifestació de Barcelona.

Miró s'ha mostrat satisfet amb la reacció dels vianants i el resultat de la iniciativa, tot i que no compta que se'n facin més: «No crec que en fem més perquè l'acte ha format part de les accions de la plataforma, la qual deixarà de ser vigent el mes d'abril i, per tant, es dissoldrà». Un dels moments més soprenents de la performance ha estat a l'inici, quan es va començar a configurar la cadena humana a la plaça de Sant Joan davant la sorpresa dels que seien a les ter-rasses. Un cop els improvisats actors van començar a pujar pel carrer de la Ciutat, tothom ja va veure de què anava i l'efecte sorpresa es va rebaixar, segons Miró. Durant l'acte, els actors van repartir un manifest als vianants.