La suspensió de la Fira de la Tòfona del Berguedà que des del 2008 s'ha celebrat a Cal Rosal ha generat malestar entre els comerciants d'aquest nucli, que han denunciat que el govern d'Olvan no els ha comunicat aquesta decisió, que aquest diari va avançar el 9 de febrer. Una decisió que creuen que és un exemple «del desinterès mostrat per part de l'Ajuntament en els darrers quatre anys pel comerç local», han assegurat a Regió7 fonts de la Unió de Comerciants i Botiguers (Ucib).

Cal Rosal pertany a tres municipis: Berga, Avià i Olvan. Ha patit la crisi del tèxtil amb el tancament de la fàbrica que havia estat una de les més grans de la conca fabril del riu Llobregat. «Els dos municipis amb menys volum de població (Berga i Avià) s'han desvinculat en gran part d'aquest barri disseminat, deixant gradualment sense serveis la població (escola, restauració, botigues...) i amb un manteniment urbanístic mínim (només cal veure l'entrada nord de Cal Rosal i els entorns de la fàbrica)». En aquest sentit destaquen «la feina feta i liderada des de l'Ajuntament d'Olvan durant molts anys en què es va treballar per revertir la situació d'empobriment del territori buscant un nou posicionament del municipi més enfocat en el turisme i els serveis, per tal de retenir les activitats econòmiques que encara es mantenien i impulsar-ne de noves». Esmenten que «es va aconseguir posar en el mapa Cal Rosal com a lloc de referència del Berguedà amb oferta de temporada: Mercat del Bolet, la Fira de la Tòfona, la Fira Tèxtil o, senzillament, com a zona comercial oberta tot l'any amb productes locals i de proximitat de qualitat». Esmenten també esdeveniments de caire esportiu «com els diversos campionats de trial» que han contribuït a dinamitzar el nucli.

Tanmateix, «malauradament, tota aquesta feina s'ha vist diluïda en els últims anys. Incomprensiblement, l'actual Ajuntament ha tallat de soca-rel aquesta línia de treball deixant decaure la feina i els bons resultats assolits per equips anteriors». Posen com a exemple la Fira de la Tòfona del Berguedà, que va « assolir un posicionament com a fira de referència en l'àmbit nacional amb jornades tècniques d'alt nivell, gran nombre de públic i participació de cuiners de referència». Els botiguers diuen que «només varen caldre quatre edicions més per fer-la desaparèixer amb un argument tan pobre per part de l'Ajuntament com que la fira «no acaba d'arrencar». Tota una fal·làcia, quan la fira estava de sobres consolidada, abans que se'n canviés la direcció» el 2015. Asseguren que «igualment passa amb la resta d'esdeveniments de temporada: s'han deixat perdre les proves esportives, el mercat del bolet cada vegada és menys reeixit, la Fira Tèxtil es manté per la Ucib». Diuen que el consistori ha eliminat la figura del dinamitzador i que «no es realitza cap campanya ni acció per potenciar el turisme i el comerç». Assenyalen que malgrat això l'Ajuntament segueix rebent ajudes en concepte de fires i mercats, 11.00 euros del 2016 al 2018 atorgats per la Diputació, «dels quals a la Unió de Comerciants i Botiguers no ens consta en què s'han invertit, ni se n'han vist resultats».

Fonts de la Ucib denuncien que han estat «quatre anys faltats de lideratge i suport per part de les institucions locals i comarcals que si no es reverteixen» suposaran «un nou empobriment econòmic i social».

Per la seva banda, Judit Carreras, exalcaldessa d'Olvan que va donar suport a la celebració de la mostra tofonaire l'any 2008, ha assegurat a aquest diari que «l'actual consistori d'Olvan ni vol, ni sap, ni vol saber res de la Fira de la Tòfona del Berguedà. Però, i la resta d'institucions de la comarca?», es pregunta. «Què en pensen? Anirem mirant com Vic aprofita l'oportunitat que nosaltres deixem escapar?».