Més de 4.500 persones van protagonitzar, ahir, una de les manifestacions més multitudinàries dels darrers anys a la capital del Berguedà amb motiu de la vaga general que es va viure ahir a Catalunya. Una de les concentracions més seguides a la ciutat, després de la convocada el 3 d'octubre del 2017, amb motiu de la repressió per la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

L'acte reivindicatiu, convocat aquesta setmana pel comitè de vaga del Berguedà, va servir per reclamar la llibertat dels polítics presos, defensar el dret a l'autodeterminació i denunciar la «repressió» de l'Estat espanyol cap a Catalunya i els drets dels seus ciutadans.

El punt de sortida de la concentració va ser davant del nou edifici dels jutjats de Berga a les 6 de la tarda. La comitiva, que va anar-se fent cada cop més gran, va avançar pel carrer del Roser fins a arribar a la plaça de la Creu per enfilar el carrer Major. Els càntics per reclamar la llibertat dels polítics presos i la independència van ser ben presents durant tot el recorregut. La capçalera, que estava presidida per una pancarta on es podia llegir «L'autodeterminació no és delicte», va arribar a la plaça de Sant Pere, el punt final del recor-regut, abans de les 7 de la tarda, però a causa de la multitud de persones que van participar a la manifestació, van passar més de vint minuts fins que tothom va poder acabar d'entrar-hi. Quan la plaça va quedar plena de gom a gom, va iniciar-se l'acte oficial amb la interpretació d' El cant dels ocells, com passa cada dia dins de la iniciativa Música per la Llibertat.

Crits de «Llibertat presos polítics» a la manifestació del 21 de febrer a Berga

Crits de «Llibertat presos polítics» a la manifestació del 21 de febrer a Berga

A continuació els representants del comitè de vaga, format per entitats sobiranistes, sindicats i altres col·lectius, van llegir el manifest amb el qual van posar en relleu «la constant retallada de drets civils, polítics i socials per part de l'Estat espanyol» cap a Catalunya. L'aturada de país s'ha fet coincidir amb l'inici del judici contra el procés d'autodeterminació «amb un context d'auge de l'extrema dreta que, si es consolida, comportaria grans retrocessos per als drets dels pobles, de la classe treballadora i de les dones», van assegurar. És per això que van demanar als ciutadans una «mobilització que afecti tots els àmbits de la societat. La vaga general és l' instrument més poderós que tenim els treballadors i les treballadores per fer sentir la nostra veu» perquè «no podem tolerar més repressió, perquè tenim dret a un treball digne i a uns serveis públics de qualitat i perquè tenim dret a organitzar-nos com a treballadors i com a poble». El manifest va defensar també el dret a l'autodeterminació i va reclamar la llibertat dels presos i el retorn dels polítics exiliats.

L'acte multitudinari va finalitzar amb més música i una imatge impactant: la plaça es va il·luminar mentre els assistents interpretaven L'Estaca i encenien els llums dels seus telèfons mòbils. En pocs instants, la plaça va quedar il·luminada. Els crits per reclamar la llibertat dels líders independentistes presos i la independència de Catalunya van trencar el silenci que s'havia creat. La traca final de l'acte va ser la interpretació del Cant dels Segadors i el desplegament d'una estelada gegant des del balcó de les escales de l'església, amb l'encesa d'algunes bengales.