El turisme rural del Berguedà veu amb preocupació la proliferació de la processionària als boscos de pi. L'increment d'aquest insecte comença a tenir conseqüències econòmiques i alguns establiments lamenten pèrdues de fins el 15% en les reserves. Segons han explicat a l'ACN, els turistes que coneixen la problemàtica prefereixen no reservar i alguns, fins i tot, decideixen aturar la seva estada. L'insecte afecta, especialment, durant els tres primers mesos de l'any i, en el cas de les persones, pot provocar fortes urticàries. "El problema és la mala experiència que s'enduen quan ens venen a visitar, ells venen amb la il·lusió de gaudir de l'entorn, i es troben amb aquesta sorpresa de les urticàries tan molestes, això fa que s'ho pensin abans de tornar", ha explicat el president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Jordi Pellicer. El sector reclama mesures per lluitar contra la plaga.

La proliferació de la processionària és un dels principals problemes que afronta l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, que any rere any reclama actuacions per aturar aquesta plaga que afecta, especialment, els boscos de pi de la comarca. Els principals conflictes arriben durant el primer trimestre de l'any, quan l'insecte comença a sortir del niu i pot provocar fortes urticàries a les persones i, en el cas dels animals com els gossos, fins i tot, pot arribar a ser mortal.

Segons han explicat des del sector, alguns establiments comencen a patir-ne conseqüències econòmiques. Un d'ells és Rustic Vilella, a Gisclareny, al nord de la comarca, on la presència de processionària està comportant pèrdues d'entre el 10 i el 15% en les reserves, ja que els turistes canvien de destí quan s'assabenten de l'existència d'aquest insecte o bé, fins i tot en algun cas, s'han vist obligats a interrompre la seva estada per les fortes molèsties que provoca.

El seu propietari, Oriol Baños, ha explicat a l'ACN que el problema va 'in crescendo' i que, malgrat que aquest any el Departament d'Agricultura ha actuat a la zona, continua havent processionària "tot i que amb menys quantitat". Ell i el seu pare es veuen obligats a tallar, manualment i una a una, les branques afectades per la processionària més pròximes a la casa.

El sector reclama mesures per lluitar contra la plaga. "El problema és que molta gent es queda amb un mal record i s'ho pensa molt abans de tornar", ha explicat el president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Jordi Pellicer.