Nunca en horas de clase. Aquest és el títol d'una pel·lícula de José Antonio de la Loma que va rodar imatges a l'antiga discoteca Menfis de Berga (amb extres berguedans), que va obrir les portes el 1976. Ara, s'hi podrien gravar escenes d'algun documental sobre la degradació d'edificis icònics com ho ha estat aquest, d'inconfusible forma piramidal, per a milers de berguedans i de forans que van gaudir d'hores de lleure a les dècades dels 70, 80, 90 i més endavant. Tanmateix, l'immoble, abandonat almenys des del 2013, ha esdevingut un cau de brutícia, una mena d'abocador incontrolat a tocar de l'antiga carretera C-1411 a l'entrada sud de Berga en direcció a Cal Rosal. I també, fins fa pocs dies, un espai amb ocupants que l'havien convertit en el seu habitatge.

El que havia estat escenari omnipresent de la moguda berguedana i un referent de la nit a la comarca per a més d'una generació de berguedans és, avui en dia, un immoble abandonat i envoltat de porqueria que projecta una imatge de deixadesa. Anar al que havia estat el vell Menfis avui en dia vol dir contemplar un edifici que fa anys que va viure el seu moment d'esplendor, envoltat de tota mena de deixalles: sofàs, restes de runes d'obres, matalassos, bosses plenes de porqueria, portes amb pintades. I rastres que fins fa poc l'edifici estava habitat.

Els veïns del camí de la serra de Noet han expressat en diferents ocasions el seu rebuig per la situació d'abandonament d'aquest espai, tal com ha explicat a Regió7 Lluís Sellart. Els veïns han viscut «amb malestar» l'abocament de deixalles de tota mena i en abundància en aquest espai. I havien detectat al seu moment la presència de persones al seu interior. Per bé que Sellart admet que «no hi havia hagut incidents»

L'estat d'abandonament d'aquest conjunt preocupa també el consistori berguedà, segons ha explicat el regidor de l'àrea de Medi Ambient, Eloi Escútia. L'administració topa amb un escull que dificulta la seva acció: l'edifici i els terrenys que hi ha al voltant són de propietat privada, motiu pel qual «no s'hi pot actuar». Malgrat aquest impediment legal, el consistori ha requerit formalment a la propietat d'aquest immoble que netegi la brossa que s'hi va acumulant. Aquest requeriment s'ha efectuat però sense resposta. I aleshores el consistori ha actuat de forma subsidiària, seguint el procediment legal establert per retirar la brossa, «davant del risc que podia haver-hi per a la salubritat pública». Escútia no recorda tots els cops que s'hi ha actuat.

A més, l'Ajuntament també va requerir a la propietat que en tanqués el perímetre. Eloi Escútia ha explicat que d'aquesta manera es volia evitar que les persones que hi aboquen deixalles poguessin accedir tan fàcilment amb cotxe a l'immoble. Que s'hi pugui arribar amb cotxe fa que sigui molt fàcil llençar-hi tota mena de deixalles. El regidor de Medi Ambient ha explicat que no han tingut cap resposta per part de la propietat.

L'últim capítol de la història del Menfis s'ha conegut aquesta setmana i està tenyit de sordidesa. Els Mosos d'Esquadra van detenir-hi, el 22 de febrer passat, un home de 26 anys acusat d'haver abusat sexualment d'una noia menor d'edat en aquest espai a final de gener.Els Mosos d'Esquadra van detenir-hi, el 22 de febrer passat, un home de 26 anys acusat d'haver abusat sexualment d'una noia menor d'edat en aquest espai a final de gener El 22 de febrer la policia va fer un acte d'entrada i perquisició en aquest immoble i hi van trobar l'home que buscaven, que l'endemà va ser posat a disposició judicial. La magistrada del Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga va decretar-ne la llibertat amb mesures cautelars que no s'han fet públiques. La policia catalana va precintar les deu portes metàl·liques d'accés a l'immoble abandonat i també les va segellar amb punts de soldadura. La investigació continua oberta, ja que la policia busca un segon home que també hauria abusat de la menor en aquest edifici.