El teatre Patronat de Berga. L'equipament, gestionat per l'entitat 9,5 mm Grup Internacional Cinematogràfic, ha aconseguit recuperar les projeccions periòdiques de pel·lícules al Berguedà, i a la vegada, disposar d'una sala de cinema. La comarca havia quedat òrfena de cinema, després del tancament del Catalunya, l'any 2013.

El president de l'entitat gestora de l'equipament, Ramon Gassó, s'ha mostrat molt satisfet de l'evolució que ha tingut l'associació, concretament, per la bona acollida que ha tingut la proposta a la comarca. «A hores d'ara, podem dir que hem superat, de tros, els objectius inicials, que era programar cinema periòdicament a Berga, i si era possible, disposar d'una sala de cine. Això ja és una realitat i ara la voluntat és mantenir-la i aconseguir autofinançar-nos», ha explicat Gassó.

Un dels elements que han permès assolir els objectius inicials ha estat la compra d'un projector que permet a l'entitat funcionar com una empresa exhibidora del sector audiovisual -encara que funcioni com una associació sense ànims de lucre- amb la possibilitat de programar estrenes. «Ara mateix podem funcionar com qualsevol sala de cinema comercial d'arreu de Catalunya», ha explicat Gassó satisfet. De fet, en les darreres setmanes, el Patronat ha programat projeccions d'estrenes com Bohemian Rhapsody, El retorno de Mary Poppins o Aquaman, coincidint amb l'estada a la cartellera de sales de comarques veïnes. «Alguns dies hem hagut de fer, fins i tot, dues sessions perquè teníem més demanda que localitats disponibles», ha destacat.

En aquest sentit, Gassó ha anunciat que la voluntat és seguir aquesta línia «i projectar films d'estrena», en la mesura que sigui possible, que continuaran combinant amb les projeccions d'altres pel·lícules.

Un altre dels reptes de l'entitat per a aquest 2019, és garantir que l'activitat pugui autofinançar-se i gestionar-se de manera autònoma amb els ingressos de les quotes dels socis i de les entrades dels espectadors. És per això, que des del gener han iniciat una campanya de regularització dels associats. «Fins ara, teníem uns 300 socis, però el que demanem ara és una fidelització i que les persones domiciliïn les quotes perquè hi pugui haver més control», ha detallat.

A més, perquè l'activitat sigui més sostenible, s'han modificat els preus: els socis pagaran 2 euros per entrar a les projeccions, mentre que el públic general, 6 euros. La quota de soci serà de 40 euros anuals, que els permet accedir a les projeccions a aquest preu reduït. «Perquè l'activitat sigui sostenible, necessitem uns 160 socis», ha dit Gassó. Una xifra a la qual esperen arribar tenint en compte que tot just fa unes setmanes que han demanat als antics associats que facin el canvi i domiciliïn els pagaments.

Tal com ha explicat el president, per a aquest 2019, s'han programat una quarantena de projeccions. De mitjana, assisteixen a cada sessió un centenar d'espectadors, tenint en compte que la capacitat per l'aforament legal que té la sala és de 150 localitats, per a Gassó, és una bona xifra de la qual se senten satisfets.