Aquesta setmana s'ha iniciat a Berga el tercer curs de l'Escola de Mares i Pares, una iniciativa impulsada per l'àrea d'Educació de l'Ajuntament de Berga amb l'objectiu de proposar el debat i aportar informació sobre temes que interessen a les famílies. L'Escola de Mares i Pares s'ha consolidat després que l'any passat les activitats es traslladessin als centres educatius, un espai que facilita més la participació de les famílies, ja que s'hi senten més implicades i identificades.

D'aquesta manera ho va explicar a Berguedà Setmanal la tècnica d'Educació del consistori berguedà, Anna Freixa, dimecres en la primera de les sessions programades per aquest curs. Freixa ha destacat positivament la bona acollida que va tenir, en l'edició passada, la reubicació de les activitats als centres educatius. És per això,que enguany s'ha mantingut el mateix format amb una xerrada o taller a cadascuna de les cinc escoles de primària que hi ha a Berga. En total, s'han programat sis activitats que tindran lloc a l'escola Vedruna, a l'escola Xarxa, a l'escola Sant Joan, a l'escola Santa Eulàlia i a l'escola de la Valldan.

Aquesta iniciativa va néixer fa tres cursos, amb l'objectiu d'unificar les xerrades que s'oferien a les famílies des de l'Ajuntament de Berga a través del programa de la Diputació de Barcelona. «El que es va fer va ser aixoplugar totes les activitats sota el paraigua de l'Escola de Mares i Pares i, des de l'any passat, afegir-hi, més enllà de les xerrades, activitats per unir les famílies amb els infants», va relatar Freixa. Les sessions es diferencien en dos blocs: el de les conferències, algunes amb una part pràctica, per a les famílies i educadors, que són oberts a tota la ciutadania, i els tallers familiars, on també participen els nens i nenes.

Després de la sessió d'aquest dimecres a l'escola Vedruna amb la sociòloga Alba Castellví, la propera cita serà dijous, 7 de març, a l'escola Xarxa i consistirà en una xer-rada sobre les amenaces i els riscos en l'ús d'Internet i les xarxes socials, mentre que la darrera xer-rada tindrà lloc el 28 de març a l'escola Sant Joan, on es tractarà l'impacte de la neurociència i les emocions en l'aprenentatge.

La segona part de la programació serà la de les activitats familiars pensades perquè els adults comparteixin experiències lúdiques i educatives amb els infants, que es faran els dissabtes per permetre que hi pugui haver més assistència. La primera proposta consistirà en un taller de ioga, el dissabte 6 d'abril, a 2/4 de 12 del migdia, a l'escola La Valldan. El dissabte 27 d'abril s'ha programat un taller de zumba familiar que es farà a l'escola Sant Joan, a partir de les 12 del migdia. Per últim, es portarà terme un taller de cuina saludable, que tindrà lloc a l'escola Santa Eulàlia l'11 de maig a 2/4 de 12 del migdia.

Per a Freixa, una de les claus de l'èxit en la implicació de les famílies és demanar-los, a través de les AMPA i les escoles, quines són les temàtiques que els interessa tractar. «Intentem incloure les propostes més sol·licitades perquè siguin xerrades de més interès», va dir.