Unes 1.500 persones van participar anit a Bergaque han tingut lloc al Berguedà els darrers set dies. L'acte és fruit del profund malestar que han generat aquests dos atacs, el primer el 17 de febrer a Berga i el segon el 23 a Gironella.

Una pancarta amb el lema «Diem prou!» va encapçalar una marxa que va transcórrer des de la plaça de Sant Joan fins a la de Sant Pere amb la banda sonora del repic de cassoles, xiulets, esquellots, campanetes i tot allò que pogués fer soroll per fer sentir de forma clara la veu de les dones i els homes que van voler sortir al carrer per dir prou a les agressions masclistes. En els darrers anys no es coneixen precedents d'una mobilització d'aquestes característiques a la capital berguedana.

L'acte d'ahir el va organitzar l'anomenada Xarxa de Bruixes, que s'autodefineix com «una organització de dones i feministes del Berguedà, que treballem en la defensa dels drets de les dones, en la visibilització de les violències masclistes que patim dia rere dia, i en l'apoderament com a dones per mitjà de l'autoorganització i la lluita al carrer». En el comunicat que es va llegir a l'inici de la marxa van expressar «la nostra més enèrgica repulsa i indignació davant les agressions que han patit darrerament les nostres veïnes».

Crema davant de l'església

En el comunicat van exposar que «totes aquestes agressions són una part més de les violències masclistes que vivim les dones dia rere dia, fruit del sistema patriarcal que s'estructura en un sistema de relacions de poder que legitima i perpetua les desigualtats entre homes i dones». Un sistema patriarcal que van cremar simbòlicament davant de l'església parroquial de Santa Eulàlia, al final de la marxa, quan van encendre una capsa plena de cartrons al crit de «el foc crema el sistema patriarcal!», enmig d'aplaudiments. Al foc també hi va anar a parar una gran pancarta desplegada davant de l'església on es podia llegir: «El masclisme i el patriarcat ens agredeix, viola i mata. La institució eclesiàstica és misògina i abusa de nens i nenes».

La Xarxa de Bruixes van denunciar que aquestes desigualtats entre homes i dones «són presents en totes i cada una de les estructures d'aquesta societat» i ho atribueixen al fet que «el sistema patriarcal alimenta la nostra desvalorització, la cosificació dels nostres cossos i la manca de respecte a les nostres decisions».

Van mostrar-se crítiques amb les administracions, a les quals reclamen que actuïn de forma més eficaç. «Les agressions, les violacions i els assassinats són la notícia de cada dia en els mitjans de comunicació, els agressors, els violadors i els assassins semblen tenir carta blanca perquè les institucions no estan donant la resposta necessària. La impunitat cada vegada sembla més gran», assegura el col·lectiu de dones. Van exposar que «se'ns demana a les dones que denunciem, però sabem de primer mà que la majoria de denúncies acaben en absolució o que ens maten abans de la sentència».

Van reclamar que es destinin més recursos a les polítiques contra la violència masclista, a la prevenció, l'atenció i la protecció de les víctimes. Així mateix, exigeixen «una resposta contundent cap als agressors, i unes polítiques contra el masclisme que posin en el centre les dones». En aquest sentit van reclamar «tots els recursos necessaris per posar fi a la impunitat dels agressors i qualsevol forma de violència masclista: tant les violències invisibles, com és el llenguatge sexista, la no valoració de les feines domèstiques, la cosificació de la dona», com també «les violències visibles, com són els abusos sexuals, les agressions físiques i els assassinats».