Una dotzena de gegantes, nanes i àligues de colles del Berguedà, el Bages i altres punts de Catalunya ompliran Berga aquest dissabte, 9 de març. Serà en la primera trobada d'imatgeria popular en clau femenina, que convoca la Bauma dels Encantats dins del programa d'activitats del Dia Internacional de la Dona que organitza l'Ajuntament de Berga en col·laboració amb el teixit associatiu.

Elisabet Casals, presidenta de la Bauma dels Encantats, ha explicat a Regió7 que la iniciativa va sorgir en una reunió de l'entitat, per col·laborar en la commemoració dels actes del dia 8 de març a la ciutat. «Ens va semblar que era una proposta original i diferent per donar protagonisme a les figures femenines de la imatgeria popular del país», ha comentat. «Dins del bestiari i comparseria de Catalunya, hi ha una bona colla de dones, però que pràcticament sempre van acompanyades de la seva parella masculina. En aquest cas, donarem protagonisme exclusiu a la part femenina per reivindicar aquest col·lectiu d'una manera diferent», ha destacat.

La Bauma dels Encantats, que també disposa d'una parella de gegants i de nans, ha fet una crida a les colles geganteres i d'altres comparses de la imatgeria festiva d'arreu de Catalunya per convidar-les a participar a la trobada de dissabte. «Hem anat una mica justos de temps, i n'hi ha moltes que, tot i que s'han mostrat receptives i els ha agradat la iniciativa, han declinat la invitació perquè ja tenien d'altres activitats programades», ha explicat. A banda de la geganta de la Bauma dels Encantats, la Gosolana, i la nana Doña Blanca, hi participaran la geganta, l'àliga i nans de la Patum del carrer de la Pietat, les gegantes de Saldes, de la colla Els K + sonen de Balsareny, de Montmajor, de Puig-reig, de Moià, de Montornès del Vallès, de Cardona, de Calonge i l'àliga de Montblanc. A més a més, s'hi sumaran l'Esbart Dansaire Queralt i els bastoners de Berga.

La plantada de la imatgeria es farà a les 4 de la tarda, a la plaça Cim d'Estela, per iniciar la cercavila, en què també participarà la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga, a partir de 2/4 de 6 de la tarda. Un cop a la plaça de Sant Pere, al mig del recorregut, les colles faran el seu ball i es farà l'entrega dels recordatoris, i la marxa seguirà fins a la zona del Teatre Municipal. Allà, a partir de les 7, s'iniciarà una taula rodona sobre la presència de la dona en la cultura popular, també dins dels actes programats per l'Ajuntament. La tarda s'acabarà amb un sopar a base de tapes al mateix Casino i un concert a càrrec de The Sey Sisters. La festa finalitzarà a la plaça del Forn amb les Pupil·les