El Berguedà s'ha fet un lloc en el món dels room escape temàtics de terror. A la comarca funcionen a bon ritme quatre sales de por que aconsegueixen atraure la visita de seguidors d'arreu dels room escape, que en els darrers anys s'han posat de moda arreu de Catalunya i a la resta de l'estat. El Berguedà va ser pioner amb la posada en marxa d'un room escape de terror. El desembre del 2013, Insomnia Corporation, amb una llarga trajectòria en el món del terror, obria la primera sala de l'estat espanyol ambientada en la temàtica de por. Després de gairebé sis anys, els seus impulsors poden dir satisfets que l'atreviment va valer la pena. El Còctel del doctor està valorat com un dels millors room escape de terror, juntament amb Xperiment, també d'Insomnia Corpotation. Al Berguedà també hi ha dues sales més a Gironella en l'àmbit del terror, Hostal 83 i Inmortum.

Les sales berguedanes especialitzades en por han monopolitzat les nominacions a la darrera edició dels Escape Room Awards, que valora les millors sales d'escapisme d'arreu de l'estat a través de les valoracions dels seus usuaris, i també d'un jurat especialitzat. En la tercera entrega d'aquest certamen estaven nominades Xperiment i Inmortum com a Millor escape room de terror, tot i que finalment no van obtenir el guardó. També va estar nominat com a Millor game màster Climent Vila, un dels impulsors d'Insomnia Corporation, i la seva sala, el Còctel del doctor, optava al premi a la Millor Immersió. Tot i que enguany no va guanyar en cap de les categories, en la primera edició, el 2016, Xperiment va guanyar el premi a la Millor experiència, i el 2017 es va endur el premi a la Millor immersió amb el Còctel del doctor.

Amb el que han estat d'enhorabona ha estat amb el premi al Millor esdeveniment d'escapisme, que va ser per a Psyicho Escape de l' scream park Horrorland de Cercs, impulsat per Insomnia Corporation i Horror Box. De fet, l'èxit d'Horrorland, el primer parc de terror del sud d'Europa, també els ha portat a guanyar en una de les categories de la primera edició dels Horror Awards, que s'han lliurat aquesta setmana, en què també estaven nominades cinc de les sis hounted house que van funcionar durant les tres setmanes d'obertura de la primera edició del parc. Climent Vila i Sílvia Mosella, d'Insomnia Corporation, asseguren que des de l'obertura de la primera sala, el 2013, el món dels room escape de terror «ha crescut molt», i es mostren satisfets «d'haver consolidat al Berguedà una oferta com la que tenim», que ha acabat de completar-se amb l'obertura d'Horrorland, que aquesta primavera presentarà les novetats de la propera temporada. «Quan creus en un projecte i fas realment el que t'agrada i t'il·lusiona, els resultats són bons. Estem molt contents», han assegurat. «Al principi no ens coneixia ningú, i hem aconseguit, de mica en mica, fer-nos un lloc i atraure i fer venir gent de tot arreu al Berguedà, i més el darrer any amb Horrorland», han afegit.

Dues sales a Gironella

La febre pels escape room de ter-ror també ha arribat a Gironella, amb la posada en marxa de dues sales. La primera, Hostal 83, funciona des de fa tres anys, i s'hi ha sumat Inmortum des de fa un any i mig. Sergi Domingo, un dels socis de l'empresa, s'ha mostrat satisfet de la bona acollida que té la seva proposta, principalment entre públic de Barcelona i l'àrea metropolitana. «Notem que costa atreure la gent de casa», afirma. Tot i que la distància amb la capital catalana pugi ser un handicap, Domingo assegura que «la gent respon, es desplaça, i generalment en surt satisfeta». El ter-ror és la temàtica que centra les dues sales gironellenques. La decisió va venir donada «per les instal·lacions que tenim», explica, «que ens faciliten molt una ambientació de por». De totes maneres, n'ha destacat un valor diferencial pel que fa a la sala Inmortum, que combina el terror amb l'humor. «Així com a Hostal 83 sí que es tracta exclusivament de terror, a Inmortum hi afegim una part d'humor que ens aporta un element distintiu», diu. Domingo ha volgut valorar «la qualitat» de les sales que hi ha al Berguedà. «A vegades sap greu perquè sents que hi ha berguedans que fan quilòmetres per jugar en una sala, i al costat de casa n'hi ha que, en canvi, estan ben valorades per visitants de fora», assegura. «Nosaltres continuarem treballant per millorar i créixer», finalitza.