L'empresa Liken Skis es dedica a la fabricació d'esquís de fusta de manera artesanal amb disseny personalitzat per a cada client. Aquest és el projecte d'Oriol Baró, de la Pobla de Lillet, que ha estat el guanyador de la setena edició del Concurs d'Idees Emprenedores del Berguedà. Ahir al vespre es van lliurar els premis d'aquest certamen que impulsa l'Agència de Desenvolupament del Berguedà per potenciar l'emprenedoria a la comarca.

En els set anys de vida d'aquest certamen, s'han presentat més d'un centenar de projectes d'emprenedoria, dels quals bona part han iniciat un camí d'èxit. Ahir, durant l'acte de lliurament dels premis, alguns dels guanyadors de les darreres edicions van explicar quina havia estat la seva evolució i van donar alguns consells als que ahir estaven en espera de saber si rebrien o no un dels premis. Alguns, ja fa anys que estan en funcionament, com és el cas de la parella formada per Natxo Oñatibia i Ester Corrales, que amb Rural Salut organitzen activitats lúdiques i educatives vinculades a la natura i al respecte a l'entorn; o d'altres, com el projecte de l'Escairador de Maria Costa i Jordi Claramunt, que van ser els guanyadors de l'any passat, que fa pocs mesos han iniciat l'elaboració de blat de moro escairat i d'altres varietats.

En aquesta edició han estat onze els projectes que s'han presentat al certamen. A diferència de les sis primeres edicions, enguany hi havia una sola categoria, la de millor projecte ja en funcionament, ja que la categoria que premiava les idees que encara estaven per desenvolupar ha deixat de convocar-se.

Oriol Baró va recollir el primer premi -valorat en 2.500 euros en metàl·lic i 5.100 en serveis- pel seu projecte de fabricació d'esquís, que neix de la passió del seu impulsor per la neu, barrejada amb la seva professió, la d'enginyer industrial. El segon premi va ser per al projecte La Patum Patumroom escape, la sala que va obrir al Berguedà aviat farà un any ambientada en la reconeguda festa berguedana. Joan Fígols, dos dels seus tres impulsors (Jordi Pujals no va poder assistir a l'acte), van recollir el guardó valorat en 1.000 euros en metàl·lic i 3.000 euros en serveis. El jurat va decidir que el tercer premi fos per a Ivette Cortés, impulsora del projecte Floconut, amb seu a l'Ametlla de Merola i que es dedica a l'elaboració de sabons, xampú, sacs tèrmics i altres elements de salut i cosmètica de manera natural i amb ingredients naturals.

Premi popular

Enguany, el concurs ha estrenat un nou format, que s'ha basat en la producció d'un programa de televisió amb onze capítols on cada participant al certamen tenia l'oportunitat d'explicar el seu projecte. El programa s'ha emès a través de Televisió del Berguedà i ha permès als espectadors conèixer les diverses iniciatives. Posteriorment, a través del web de Regió7, va obrir-se un període de votació per poder escollir el guanyador del premi popular, una nova categoria que s'ha estrenat en l'edició d'enguany. Boris Lapuerta i Alba Bonet, de l'empresa Natur Cadí, de Cal Rosal, han estat els guanyadors d'aquest premi popular i ahir van recollir el guardó, valorat en 500 euros en metàl·lic, de la mà del director de Regió7, Marc Marcè, i del director de Televisió del Berguedà, Manel Medina. Natur Cadí es dedica a l'elaboració de xocolata artesana.

Els responsables del certamen han valorat molt positivament el canvi del format del concurs. Així ho va assegurar el president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Josep Lara, i també el seu gerent, Eduard Barcons, que van destacar que aquest salt a través de plataformes audiovisuals dels mitjans de comunicació comarcals ha permès que més persones hagin conegut els projectes dels emprenedors berguedans, i els ha ofert així més oportunitats a l'hora de tirar endavant els seus negocis.

Nou format

L'acte d'ahir també va estrenar un nou format, més amè i dinàmic que les darreres edicions. Els assistents van conèixer les propostes dels onze candidats a través de vídeos de menys d'un minut de durada. Els participants al concurs van rebre un petit obsequi abans de conèixer el veredicte del jurat i de la categoria de premi popular. Entremig, el duet Aquell Parell va amenitzar la tarda. Abans del lliurament dels premis, una taula rodona va substituir la conferència que es realitzava en edicions anteriors, amb l'objectiu de donar a conèixer propostes d'emprenedors del Berguedà.