La primera reunió preparatòria de la candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030 al territori es va celebra, ahir, al Berguedà. Concretament a Guardiola, al monestir de Sant Llorenç. L'històric edifici va acollir la primera taula de treball per tal d'impulsar la candidatura olímpica d'hivern.

A la trobada hi van assistir una trentena de representants de diferents àmbits del teixit social de la comarca (esports, hostaleria i turisme, empresarial, màrqueting, ensenyament). Els va convidar el Consell perquè poguessin rebre informació del projecte per part de Ricard Font, president de Ferrocarrils de la Generalitat; Maria Teresa Fandos, diputada d'Esports, i Gerard Figueras, secretari general de l'Esport i director del projecte de la candidatura.

Font va explicar que, més enllà del que poden comportar uns jocs d'hivern per als Pirineus durant els 15 dies que se celebrin, «poden suposar un canvi radical de paradigma al Pirineu».

Per la seva banda, Fandos va indicar que una candidatura és fruit de moltes aportacions i que el Berguedà hi ha de fer les seves, per exemple, en l'àmbit cultural o gastronòmic, per sumar-se a aquest projecte. «Tots hem de pensar què podem fer» per la candidatura. «Esperem idees. Nosaltres les anirem incorporan», va dir als assistents, als quals va animar a «pensar a llarg termini» en l'àmbit esportiu i de les activitats complementàries, no directament esportives de les quals el Berguedà es pugui aprofitar.

El secretari general de l'Esport i de l'Activitat Física, Gerard Figueras, va dir que «el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics d'hivern és un projecte de país, que lidera la Generalitat, i que pretén ser elaborat de forma conjunta». Per això ahir es va presentar la proposta al Berguedà.

Per la seva banda, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, va animar els assistents a afegir-se a la taula i a fer aportacions. «A partir d'ara hem de caminar plegats, treballant junts».