Tal com ja van fer el 21-F, l'Ajuntament de Berga i la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de la capital berguedana han anunciat que s'adhereixen a la vaga feminista d'aquest 8-M.

El consistori berguedà ha decretat serveis mínims. L'Ajuntament «ha establert el personal estrictament necessari per garantir el funcionament dels serveis essencials a la ciutat» per a avui.

Per la seva banda, «les dones de la UBIC, amb el suport del conjunt de membres de l'entitat», han emès un comunicat on s'adhereixen a la convocatòria i animen els seus associats a participar en la protesta fent vaga general o vaga parcial de 2 hores o a les diferents mobilitzacions convocades. Posen de manifest que la major part de comerços de la ciutat «estan dirigits per dones treballadores per compte propi que han tirat endavant el comerç local, tradicional, i amb la difícil tasca de compatibilitzar-ho amb la vida familiar». Denuncien la bretxa salarial entre homes i dones. I mostren la seva «absoluta repulsa als actes indecents de violència masclista i els abusos sexuals i violacions que s'han produït a la ciutat els darrers mesos».

D'altra banda, el comitè de la vaga feminista del 8-M ha programat un esmorzar antipatriarcal i taller de pancartes de les 9 a les 11 del matí. A les 11 hi ha previst l'inici de la manifestació i piquet feminista amb inici a la plaça de Sant (plaça de les Dones). Al mateix lloc hi haurà un dinar d' 1 a 3. A partir de 2/4 de 4 al patronat hi haurà una xerrada sobre els camins per apoderar la dona marroquina a cura de Zineb i Rim Fakher. A 2/4 de 7 al centre cívic hi haurà una xerrada a cura de Teresa Habimana sobre «El feminisme serà antiracista o no serà».

Moció a Berga

D'altra banda, anit tots els grups polítics de l'Ajuntament de Berga van aprovar una moció presentada pel grup d'ICV al ple municipal per crear una comissió sobre la prevenció i denúncia de la violència masclista. Així mateix la moció preveu que el consistori redacti un protocol «per determinar en quins casos s'ha de personar com acusació particular i per dotar al consistori d'un marc d'actuació clar i precís».

Aquesta moció arriba després que el mes de febrer d'aquest any hi hagi hagut denúncies arran de dos casos de violacions (un a Berga el dia 17 de febrer i un altre a Gironella el 23 de febrer) i un d'abús sexual a una menor a mitjan mes de gener a l'antiga discoteca Menfis de Berga.