Música, color, reivindicació, actualitat, originalitat, diversió. Alguns dels adjectius que defineixen la rua de carnestoltes que la vila de Gironella ha celebrat aquesta tarda. 15 comparses amb un total de més de 530 participants, acompanyats per 5 xarangues, 2 carruatges amb música, personatges d'animació i la Perla i el seu seguici han amenitzat la tarda a tots els visitants.

Les temàtiques han tornat a ser variades, des de reivindicacions socials fins a l'alcalde de Gironella, David Font, caracteritzat com a Papa, dalt del mateix papamòbil. De nou, el poble ha viscut una participada festa, respectada pel bon temps, en el tercer any consecutiu que celebra la setmana següent a què ho hagi fet Berga i altres pobles de la comarca.

Una de les grans triomfadores de la tarda ha sigut la comparsa El Papa visita Gironella, que ha estat guardonada amb el premi gros de la festa, valorat en 400 euros. La segona millor ha sigut Les mil i una nits ballant (200 euros), seguida de Las Meninas de Fedacquez (100 euros). En la categoria de millor disfressa, el grup guanyador ha sigut Tanta pluma (300 euros), seguit de Sin pajarracas no hay paraiso (150 euros) i Els passarells (100 euros).

D'altra banda, la millor comparsa forana (no residents a Gironella), ha sigut Mesón Olvanarrot, que s'ha embutxacat 250 euros. Pel que fa al millor aparador, enguany el guanyador ha sigut el Forn Rotllant, que s'ha emportat 150 euros, seguit de Perruqueria Txus (75 euros) i Centre Òptic (50 euros). A més, el premi al millor Balcó ha sigut per La vida és un cuento, que s'ha emportat un lot de productes del Berguedà.

Les xifres de participació són similars a les de l'any passat, quan la rua va perdre a unes 150 persones respecte del 2017. "Són persones que hem perdut però poden tornar. L'important és que veníem d'una rua on participaven 150 persones, i ara el carnestoltes està més que consolidat", defensa el regidor de Festes de l'Ajuntament de Gironella, Lluís Vall.

La rua ha començat a l'avinguda Països Catalans, davant de la Biblioteca, i el recorregut ha trobat la fi a la plaça Pi i Maragall, el que ha suposat un canvi de recorregut respecte dels darrers anys, a causa de les obres tant al Local del Blat com a la plaça de l'Estació. "Vam optar per la plaça Pi i Maragall perquè era un dels espais on passava la rua, però quedava una mica deslluït", explica el regidor de Festes. Al lloc del final de la rua s'ha realitzat el fi de festa, amb 40 metres de graderia pels assistents i amb un sambòdrom per on han passat les xarangues i la resta d'animació.

El dia gran del Carnestoltes de Gironella es tancarà aquesta nit de dissabte, amb el "Carnabars" (correbars), des de la Pl. Pi i Maragall fins al Pavelló d'Esports (i no al Local del Blat, com és habitual, per les obres). Allà, es farà la festa "Gironella ho peta", amb La Loca Histeria i punxadiscos MON DJ i DJ EVE. "Serà una festa marcada per la sensibilització i la condemna a les actituds masclistes, amb una campanya per evitar aquests casos", explica Vall. Una pancarta a la porta convida a marxar a tots aquells que hi vagin amb una actitud irrespectuosa: "Si has vingut a tocar cul, marxa per on has vingut".

Demà, la vila posarà fi als quatre dies de festa del seu carnestoltes, amb el ja popular espectacle final amb el 'Peyu i en Dani', a les 6 de la tarda al Pavelló Municipal.