Un grup d'una trentena de berguedans han participat a la reunió que marca l'inici del procés per a presentar una candidatura municipal a les eleccions del proper maig, com a part del moviment Primàries Catalunya a Berga. En el col·lectiu promotor local hi ha exregidors de Convergència i regidors del PDeCAT, entre altres persones. Ahir van fer públic un comunicat en què manifesten que «l'objectiu és forçar la unitat dels grups independentistes, renovar la política i donar una forta empenta a Berga».

Dissabte, els impulsors a Berga d'aquest moviment va convocar una trobada a la qual van convidar representants de diferents entitats i col·lectius de la ciutat per informar-los del projecte i animar-los a afegir-s'hi. Els propers dies es faran noves trobades , entre les quals l'assemblea on s'escollirà el consell electoral i de coordinació del grup de la capital berguedana.

Fonts del col·lectiu impulsor, que s'ha batejat provisionalment amb el nom de Primàries Berga, ahir van fer una crida als ciutadans «insatisfets amb el funcionament de la política, a tots els independentistes descontents amb l'actuació dels nostres líders polítics i a tots els berguedans preocupats per la marxa de la seva ciutat, a no resignar-se ni a quedar-se a casa, sinó a fer-se sentir i fer-se valer a través de Primàries a Berga», van assegurar en un comunicat.

El grup impulsor assegura en un comunicat que, «si som decisius, exigirem que el futur govern de Berga tingui com una de les seves primeres prioritats la implementació de la República catalana des dels municipis, i que sigui un govern d'unitat sobiranista». Una unitat necessària «per a fer República des de Berga (si hi ha un nou 155, els ajuntaments seran la darrera trinxera del sobiranisme), unitat per sobrepassar els lideratges polítics actuals que no han estat a l'alçada de les circumstàncies en el moment de defensar l'alliberament nacional, i unitat també per a transformar Berga». Segons afirmen en el comunicat esmentat, la capital del Berguedà «els darrers anys ha anat enrere i que necessita de totes les mans per a progressar. Volem una Catalunya lliure i una Berga de benestar per a tothom, que torni a ser una ciutat de referència i que no obligui a ningú a marxar per falta d'oportunitats». Afegeixen que «la manera de sacsejar el règim polític actual és donant el vot directament a la gent per confeccionar una llista municipal amb l'independentisme com a denominador comú. El sistema de primàries ens apodera com a ciutadans i fa més fàcil el rendiment de comptes dels representants polítics davant dels votants».

Els candidats de Primàries a Berga «seran escollits pels membres del moviment en votacions amb llistes obertes que definiran l'ordre de la candidatura municipal. A les primàries hi poden votar tots els ciutadans empadronats a la ciutat de Berga i la participació en aquestes no implica cap lligam posterior a la candidatura».

Primàries Catalunya és una plataforma que en el seu moment va tenir l' impuls de l'Assemblea Nacional Catalana i altres grups i persones a títol individual. Els seus objectius són «apoderar la ciutadania, assolir el màxim nombre de consistoris independentistes, promoure la regeneració democràtica, implementar el mandat de l'1-O i obtenir llistes transversals». De Berga hi ha un centenar de persones inscrites i es presentaran més de cent llistes arreu de tot Catalunya a les eleccions del 26-M.

Primàries Berga va convidar ahir les persones que simpatitzin amb aquest moviment a donar-s'hi d'alta o a oferir-se a ser candidat a Primàries Catalunya (a través del web https://www.primariescatalunya.cat) .