Nou pas per fer realitat les obres de recuperació del fortí i el camí d'accés de la Torre de la Petita de Berga, la única fortificació carlina de Catalunya que resta dempeus. El Ministeri de Foment ha aprovat atorgar el finançament que faltava per dur a terme aquesta obra. En concret hi aportarà un 15% dels 213.000 euros en què s'ha pressupostat l'obra. Els diners de Madrid provenen de l'1,5% dels fons culturals que es van aprovar ahir. I permetran completar el finançament per tal de materialitzar aquest projecte de recuperació del patrimoni berguedà segons ha confirmat a Regió7, Oriol Camps, alcalde accidental i regidor d'Urbanisme.

Tal i com ja va informar aquest diari al seu dia, el consistori berguedà va aconseguir el 2018 una ajuda de 160.256,40 euros de la Diputació de Barcelona per tal de dur a terme aquesta o bra. Faltaven encara 52.744 euros que són els que hi aportarà el ministeri de Foment. Oriol Camps ha declarat que «és una bona notícia» i que la concessió de l'ajuda»reconeix que el projecte és sòlid. Me n'alegro moltíssim» ha declarat.

Amb el finançament assegurat ara faltarà completar tot el procés burocràtic pertinent abans de posar a licitació aquesta obra. Camps ha dit que ho faran el més aviat possible, previsiblement el mes d'abril, si no sorgeixen imprevistos.

El projecte total preveu, a grans trets, una intervenció arqueològica per a la rehabilitació de la torre, la recuperació i la consolidació dels murs del fossat, el buidat interior de terres, l'estabilització dels murs i la volta, i la neteja i l'estabilització dels murs exteriors del fossat, a banda de l'adequació d'una pista d'accés.

Ajuda per Abrera

La de Berga és una de les dues ajudes concedides pel Ministeri de Foment a la província de Barcelona. La segona és per Abrera. En aquest cas s'ha atorgat el 70% dels 188.000 euros que costa el projecte de consolidació de les restes del castell de Voltrera d'Abrera i l'obertura del recinte al públic