El Grup Horitzó del Berguedà i l'Associació de Familiars i Amics de Malalts Mentals (Asfam), amb el suport de l'Associació Fotogràfica Tallers d'Arts i Oficis (Aftdao), han convocat la primera edició del Concurs de Fotografia Memorial Manela Quesada.

L'activista social va ser directora del Gurp Horitzó, presidenta d'Asfam i activista social «en pro de la millora en l'atenció a les persones amb trastorns mentals, lluitadora per la seva inclusió social i l'erradicació de l'estigma en salut mental». Ara fa un any que va ser víctima d'una mort violenta.

Ahir, els organitzadors van omplir a vessar la sala d'actes de la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga per presentar aquesta iniciativa. Grup Horitzó i Asfam han volgut fer un concurs perquè la fotografia era una de les aficions que conreava Quesada, segons va explicar Montse Magnet, que va compartir classes amb ella a l'Aftdao. «La Manela era una persona que feia moltes coses, era una dona tan valenta i treballadora. El millor que podem fer per recordar-la» són activitats com aquest concurs. Magnet va dir que és «una manera de continuar sentint-la a prop nostre». «Aquesta és una ocasió que volem que sigui més alegre que trista», va exposar Jordi Garcia Petit quan va anunciar el certamen i el lema d'enguany: «Les dones valentes com la malaurada berguedana».

Per la seva banda, Fede Garrido, de l'Aftado, va dir que aquest certamen «és el millor homenatge que podem fer-li els qui la coneixíem».

El concurs permetrà participar-hi els usuaris de l'aplicació mòbil Instagram. Les fotos s'han d'etiquetar amb el hastag #manelaGH i s'han de compartir a Instagram. Es podran presentar un màxim de 5 fotografies per autor i es pot fer fins al dia 30 de juny.

Quesada va ser una persona amb una llarga trajectòria al teixit associatiu berguedà. L'any 2005 va crear Asfam, una entitat que dona suport a famílies de persones amb malalties mentals, i pocs anys després va passar a dirigir el Grup Horitzó.

També havia estat vinculada a entitats culturals com ara l'Orfeó Berguedà i era una persona coneguda des de petita al barri vell, on va créixer. L'any 2007, l'Ajuntament de Berga li va entregar el Premi al Fet Solidari en reconeixement de la seva tasca en favor dels malalts mentals i el seu entorn familiar.