El fiscal en cap d'àrea Manresa-Igualada-Vic, Joan Ramon Menac, ha arxivat la investigació contra Montse Venturós (alcaldessa inhabilitada el 4 d'octubre del 2018) en relació amb l'organització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Aquesta forma part del conjunt d'investigacions a més de 700 alcaldes de Catalunya pel mateix motiu. En el seu dia també es van arxivar les que es van obrir a l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, o al de Moià, Dionís Guiteras, entre d'altres. A les comarques de la Catalunya Central es van obrir causes a 7 alcaldes i alcaldesses.

La dirigent berguedana inhabilitada va rebre la notificació ahir i ho va fer públic a través del seu compte de Twitter. «Avui [ahir per al lector] m'han comunicat l'arxivament de la causa oberta per haver donat suport al referèndum de l'1 d'octubre. No oblidem les persones empresonades i exiliades pel mateix. I ho tenim clar: ho tornaríem a fer!».

En declaracions a aquest diari, Venturós va manifestar que «la repressió forma part de la lluita especialment en el context en què ens trobem» amb l'existència de «presos polítics i exiliats». Venturós va dir que «aquí es demostra una ràtzia de l'Estat contra certs dirigents polítics i socials». Un estat que «no permet l'exercici del dret d'autodeterminació».

L'acord del fiscal data del 18 de febrer. Tanmateix, la comunicació no s'ha fet fins aquest dimecres, dia 20 de març. La Fiscalia conclou que «no hi ha prou elements per considerar que l'investigat hagués incomplert el requeriment del TC, ni que hagués col·laborat efectivament en la celebració del referèndum de l'1 d'octubre» . En l'escrit del fiscal s'explica que es va demanar als Mossos que informessin «si es va utilitzar algun local de gestió municipal en el referèndum». La policia va informar que es van utilitzar 7 locals: l'Hotel d'Entitats, la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, el Casino, la seu de l'empresa municipal BRG Progrés, l'edifici dels jutjats vells, el Pavelló de Suècia i un teatre que no detalla si és el de Berga o el de Cal Rosal de la part dins del terme de la ciutat. Els Mossos també van prendre declaració a tres persones que apareixien com a responsables dels diferents locals, la directora de la biblioteca, Mireia Castillo, el gerent de l'empresa municipal BRG Progrés, Vicenç Casafont, i la regidora Mònica Garcia, «responsable de la resta d'edificis», que es va negar a contestar i, posteriorment no va comparèixer quan va ser citada per la Fiscalia el 4 de febrer d'enguany.

Segons l'escrit de la Fiscalia, de la declaració dels dos testimonis «veiem que es tracta de locals en què una multitud de gent disposa de claus, i ningú atribueix a cap responsable de l'Ajuntament, i menys a l'alcalde, l'obertura dels locals; en tot cas es descarta que el responsable del centre rebés cap ordre de l'alcalde per tal que facilités l'obertura del local el dia de la votació». Pel que fa a Garcia, diu que «la manca de col·laboració d'aquest tesimoni no pot significar que automàticament li atribuïm la responsabilitat de l'obertura dels locals a la persona investigada». A més, no consta «cap acta formal o resolució que autoritzi la utilització de locals de gestió municipal» l'1-O.