El govern del Consell Comarcal presenta el pressupost més alt de la seva història aquest 2019 per un import de 23,3 milions d'euros, segons va explicar el president comarcal, Josep Lara, davant del consell d'alcaldes berguedans que ahir es van reunir a la Pobla de Lillet. El 2018 aquesta xifra va ser de 14,8 milions d'euros.

L'increment del pressupost del Consell per a enguany és degut a l'augment del capítol d'inversions amb les actuacions del programa de millores patrimonials que gestiona i adjudica l'ens a diferents municipis amb ajudes del fons Feder. I, especialment, per a la construcció d'una planta de triatge, valoració i compostatge pressupostada en 4,5 milions d'euros que es pagarà amb ajudes de l'Agència Catalana de Residus. El conseller de Medi Ambient, Xavier Francàs, va dir que «avui dia per desgràcia aquests terrenys encara no els tenim». El pressupost preveu també 150.000 euros per comprar el sòl necessari.

La planta de triatge que s'ha inclòs al pressupost suposa la meitat del total del capítol d'inversions, que ascendeixen a 8,2 milions d'euros i que inclouen 450.000 euros per dur a terme l'onzena fase d'ampliació de l'abocador comarcal de Font Ollera per poder-hi continuar abocant deixalles; 400.00 euros per a la construcció d'àrees de contenidors als càmpings de la comarca; 534.790 euros en millora de camins i inversions que ja es troben en fase de licitació i conegudes com la reconstrucció del teatre de Viladomiu Nou (Gironella) amb 711.474 euros o la rehabilitació del xalet del Catllaràs de la Pobla, obra d'Antoni Gaudí amb 543.853 euros, entre d'altres.

El president del Consell, Josep Lara, va exposar als alcaldes les principals línies del pressupost del 2019 que s'ha de portar a l'aprovació del ple al principi d'abril. Es manté la línia de crèdits adreçada als ajuntaments i es duran a terme «les inversions necessàries per acabar d'implantar el nou model de recollida de residus» amb les illes que falten i la construcció d'una planta de triatge i compostatge.

En relació amb el 2018 es doblarà l'aportació a la línia d'ajudes a les entitats sense ànim de lucre.

Una de de les accions que preveu el Consell és crear una línia d'autobusos des de Berga per anar a la Universitat Autònoma els divendres i els dilluns com a prova pilot amb l'objectiu que hi hagués un servei diari consolidat i un altre fins a la Universitat de Vic «per facilitar el transport dels estudiants», va explicar el conseller Abel Garcia. També es vol potenciar la línia de Manresa a Bagà ja que el proper curs escolar oferirà el cicle formatiu de grau superior. Totes aquestes demandes s'han fet arribar a la Generalitat, que és qui haurà d'autoritzar-ho. Abel Garcia va explicar que també es posaran en marxa dos projectes pilot per millorar el transport a la demanda de Gósol, Saldes i Vall-cebre i els de la Pobla i Castellar amb Guardiola destinades a turistes.

Una altra de les accions que preveu és una línia d'inversió per als municipis per habilitar aparcaments en zones de caravanes i autocaravanes. «Volem facilitar als municipis» que presentin un projecte sòlid per fer aquestes zones que assumirà el Consell Comarcal. Aquestes àrees tindran una càrrega elèctrica, càrrega hídrica i de buidatge de químics.