28 de març de 2019
28.03.2019

Mossèn Climent Forner és distingit amb el Premi d'Honor de Cultura

El lliurament es farà dissabte en la gala que se celebrarà al monestir de Santa Maria de Serrateix

27.03.2019 | 23:55
Forner va néixer el 1927 a Manresa i es va establir a Berga el 1936

Mossèn Climent Forner rebrà dissabte el Premi d'Honor de Cultura del Berguedà del 2019. El jurat dels Premis de Cultura del Berguedà ha valorat, sobretot, l'extensió i transcendència de la seva obra, així com la qualitat i la seva visió del món. Ha estat i continua sent un referent literari que ha exportat la cultura berguedana arreu de Catalunya. El lliurament es farà al monestir de Santa Maria de Serrateix, a partir de les 7 de la tarda en un acte conduït per Tràfec Teatre.

Nascut a Manresa el 1927, de mare berguedana, Climent Forner es va establir a la capital del Berguedà el 1936. Va ingressar al Seminari de Solsona el 1940, on va adquirir els fonaments de la seva formació amb mestratges destacats com els d'Antoni Palou, Ricard Penina o Josep Pont i Gol.

Forner va ser ordenat sacerdot el 1952 al Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona i va iniciar una reeixida vida literària que inclou premis com la Viola d'Or als Jocs Florals de Barcelona, distincions en diversos jocs florals d'arreu del país i al 50è i 75è aniversari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. La seva producció abasta, a part dels seus llibres en prosa i poesia, textos en antologies, col·laboracions, traduccions, i inèdits que, en conjunt, sobrepassen el mig centenar d'obres. Una aportació molt remarcable a la cultura catalana. Al Berguedà ha estat un promotor destacat de les activitats literàries; ànima del Grup de Viver, va impulsar la Biblioteca d'Autors Berguedans que aspira a posar a l'abast les millors obres del literats berguedans de tots els temps, i que ja ha editat un bon nombre de volums, a més de la revista Quadern de Viver, i l'edició del goigs marians de tot el bisbat.

Forner atresora notables distincions cíviques, entre les quals la de fill adoptiu de Navàs, de Viver i Serrateix i també de Berga, a més d'haver estat distingit amb la Medalla d'Or de la capital berguedana. Ha rebut el XV Premi Jaume I d'Acció Cívica i li va ser concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Més candidatures


L'edició d'enguany dels Premis de Cultura del Berguedà han rebut 17 candidatures per a les tres categories del certamen: 4 per al Premi d'Honor; 6 per al Premi a la Creació Artística i 7 per al Premi a la Difusió Cultural. El jurat ha destacat la gran qualitat de les propostes presentades. Els guanyadors de les dues categories restants es donaran a conèixer en la gala de dissabte. El jurat ha estat format per Xavier Pedrals, Toni Puig, Janina Vilana, Lluís Vall i Anna M. Serra.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook