Una femella de guarà català, una espècie de ruc característica de Catalunya, ha tingut bessonada, un fet extraordinari en aquesta espècie. Joan Gassó, criador de rucs catalans a la finca de Fuives, Olvan, celebra que tant la mare com les cries es trobin en perfecte estat de salut i sense cap rebuig.

Fuives es caracteritza per la feina realitzada durant més de cinquanta anys de la cria del Ruc Català, una espècie en perill d'extinció, segons el seu responsable. A Catalunya en queden aproximadament 300 exemplars. Joan Gassó explica que només a Fuives en tenen un centenar, per tant, «és una raça mol reduïda que podria acabar desapareixent en els pròxims anys si no hi ha una millora de les condicions».

El Centre Mundial del Ruc Català a Fuives es caracteritza per la feina realitzada durant més de cinquanta anys de la cria del Ruc Català, una espècie en perill d'extinció, dels quals a Catalunya en queden aproximadament 300. Joan Gassó explica que només a Fuives en tenen un centenar, per tant, «és una raça mol reduïda que podria acabar desapareixent en els pròxims anys si no hi ha una millora de les condicions».

De totes maneres, aquest passat mes de març, Fuives va poder viure el naixement de bessonada, un mascle i una femella. «No és la primera vegada que tenim bessons» assegura Gassó. «El fet extraordinari és que normalment un dels dos nascuts mor durant el part, o la mare en rebutja algun d'ells o fins i tot alguna de les cries no aprenen a alletar i també acaben morint» afegeix.

Els petits rucs, després de gairebé un mes de vida, han pogut créixer en perfectes condicions i «la mare sembla que no en rebutja a cap dels dos» diu Gassó.

Cada any, a Fuives, a partir del 15 de març fins a aproximadament a mitjans del mes de juny, intenten que un mascle engendri almenys a cinc femelles per tal de tenir, així, una quinzena de naixements anuals. De fet, avui dia, hi ha més burres que estan a punt per al part.

Tot i això, Gassó explica que «el naixement de rucs no fa front al perill que actualment té el guarà català». A més a més, també explica que cada vegada hi ha més dificultats per a la venda de l'animal o la seva supervivència, a causa de la manca de recursos a nivell econòmics, com també meteorològics, ja que «estem en èpoques de sequera i aquest fet provoca dificultats en la seva alimentació».

Des del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca es dona una subvenció per tal d'intentar preservar amb les millors condicions possibles al ruc català També des de la Generalitat s'ofereixen ajudes econòmiques. Malgrat això, Gassó explica que és molt difícil mantenir a un centenar d'animals diàriament, i assegura que «les persones no volen comprar rucs, com a molt un o dos, però això no ajuda a salvar l'espècie».

Per altra banda, Gassó, al·lega que aquesta feina desapareixerà un cop ell la deixi, assegurant que «és un gran compromís a nivell de vida i també econòmic que actualment la gent no pot fer front». Ell és el fill del fundador de Fuives, també Joan Gassó. Ara bé, assegura que després d'ell ja no hi ha descendència perquè es faci càrrec de l'animal.

Fuives subsisteix «pràcticament» de les visites dels turistes, la venda de productes realitzats amb llet de burra, com sabó o crema hidratant, i també de la petita venda de l'animal.