La Junta Electoral de Zona dona 48 hores més al govern de BergaTal i com ha pogut saber aquest diari, l'organisme ha enviat un nou requeriment aquest dilluns en el que torna a demanar la retirada dels elements independentistes de la façana de l'Ajuntament, després que dijous finalitzés el primer termini sense cap resposta al respecte. Fonts municipals han afirmat a Regió7 que han rebut aquest nou requeriment que allarga el termini per retirar l'estelada, els llaços grocs i la pancarta a favor dels presos polítics a dimecres a les 9 del matí. A hores d'ara els símbols continuen a l'Ajuntament i els responsables del govern prefereixen no fer declaracions al respecte. Si no hi ha resposta i no es retiren aquests elements, la junta electoral ordenarà els Mossos d'Esquadra a retirar aquests símbols.

La Junta Electoral de Zona va notificar dimarts que disposaven de 48 hores per retirar aquests elements, i així donar resposta a la demanda que va fer la setmana passada el representant del PP a la ciutat, Joan Antoni López Noguera. El popular va sol·licitar a la Junta Electoral de Zona que requerís la retirada dels símbols independentistes per garantir la neutralitat política dels espais públics durant la campanya electoral. Divendres, la Junta Electoral va resoldre fer un nou requeriment, en aquest cas dirigit al secretari municipal demanant un informe sobre l'estat del cas que havia d'enviar en 24 hores, és a dir, dissabte. Aquest dilluns ha arribat un nou requeriment per part de l'ens judicial marcant l'esmentat nou termini.

Montserrat Venturós, que va entrar a l'alcaldia de Berga el juny del 2015, va ser jutjada per no retirar l'estelada de la façana de l'ajuntament durant els períodes electorals per als comicis del 27 de setembre del 2015 i del 20 de desembre del 2015, tal com va ordenar-li la junta electoral responent a la demanda que en aquella ocasió havia fet Societat Civil Catalana. Venturós va decidir respectar l'acord que el ple municipal va acordar el setembre del 2012 de no despenjar l'estelada fins assolir la independència de Catalunya.

Després d'un procés judicial va ser inhabilitada del càrrec per un delicte de desobediència. Justament aquesta setmana han finalitzat oficialment els sis mesos de pena, tot i que, a la pràctica, la inhabilitació continua, ja que no pot tornar al càrrec si no la reelegeixen.

A diferència de Venturós, que va decidir acatar la sentència i acceptar la inhabilitació, Oriol Camps, que fa la funció d'alcalde accidental des de l'octubre i que aquest dimarts va rebre el requeriment de despenjar l'estelada del balcó consistorial, no repeteix a la llista de la CUP a les properes eleccions, i és per això que la situació és diferent de la viscuda per Venturós, tot i que si s'iniciés un procés judicial, també podria quedar privat d'ocupar un càrrec públic si l'imputessin. En el seu cas, però, no seria destituït de res.